Гората на Црънча остава на селото, Пеевски я спаси със 700 хил. лв. дарение

Делян Пеевски
07.05.2020 / 18:51

Гората на село Црънча вече не е за продан. Тя остава на селото, след като бе спасена от дарението на депутата Делян Пеевски, предоставил безвъзмездно на община Пазарджик 700 000 лв. Това обяви кметът на Пазарджик Тодор Попов на извънреден брифинг.

Вчера в селото имаше протест на жителите срещу решението на общинарите да продадат 368 684 кв. м гора с таен търг.

С днешна дата гората остава на жителите на Црънча благодарение на дарение на Делян Пеевски, от чието име управителят на компанията "Интръст" Александър Георгиев изпрати писмо до кмета на Пазарджик и до председателя на Общинския съвет. По волята на дарителя 350 000 от сумата се дават за парк на селото, който да носи името на Свети Георги, а останалата част - за пазарджишкия волейболен отбор "Хебър".

Кметът на Пазарджик подчерта, че Пеевски е най-големият дарител за региона, с който е свързан от много години.

"Тази сума не е малка и покрива постъпленията от тази земя. По-важно е отношението към жителите на Црънча, за което искам да благодаря, защото това е жест, който високо оценяваме. Поне аз не помня някой да е дал пари, за да не се извърши някаква продажба и да поиска тази собственост да си остане за жителите на селото. По време на такива кризи и екстрени ситуации си личи кой кой е", заяви Тодор Попов.

"Единствено мога да кажа думи на благодарност, аз считам, че той няма да спре дотук. Защото той освен друго е и най-големият дарител на област Пазарджик по отношение на Ковид-19", коментира Попов. Той уточни, че още в началото на седмицата ще се проведе извънредно заседание на Обс, с което ще се отмени решението на общинските съветници за продажбата и "да приемем с благодарност направеното дарение. Тоест, казусът приключва, гората си остава на Црънча, и си остава завинаги там", подчерта кметът на общината.

Той посочи, че в България има достатъчно количество богати хора, но подобни случаи не помни да е имало.

 

Ето и целия текст на писмото, изпратено от фирмата на Пеевски "Интръст" ЕАД, което бе прочетено пред медиите от кмета:

Уважаеми господин Харалампиев,

Уважаеми господин Попов,

Уважаеми господа общински съветници,

Обръщам се към Вас във връзка с решение №79 от 29.04.2020 г. на Общинския съвет на Пазарджик за продажба на 368 684 кв.м. гора в землището на село Црънча.

Това решение доведе до протест навръх един от най-светлите български празници – Гергьовден, предизвикан от напълно справедливия гняв на жителите на село Црънча. Гневът им е оправдан, а надигането му навръх Гергьовден символно. Защото е породен от закономерно чувство за несправедливост в хора, водени единствено от желанието да запазят едни от най-големите ценности на родното си място – природното и културното си богатство.

Това са ценности, които не се измерват с пари. Какъвто и да бъде резултатът от бъдещия търг за продажбата на гората, той няма да компенсира нито отнемането й от жителите на с. Црънча, нито вярата им в справедливостта, погазена от решението Ви. Дори и да покрие финансовите нужди на общината. Това е вяра, изповядвана и от управляваната от мен компания „Интръст“ и от нейния едноличен собственик г-н Делян Пеевски. Именно затова считаме, че село Црънча не трябва да се превръща в заложник на финансовите проблеми на община Пазарджик, като настояваме да отмените взетото от Вас решение.

Вярваме, че това ще допринесе не само за възвръщане на чувството за справедливост, но и за доверието на жителите на село Црънча в управленските решения на местната власт във Ваше лице.

В тези трудни времена единението и солидарността са основополагащи за обществото ни. Затова, въз основа на решение на едноличния собственик на капитала на „Интръст“ г-н Делян Пеевски, декларирам желание за финансова помощ в размер на 700 000 лева. Тя ще бъде преведена по сметка на община Пазарджик в деня следващ евентуалната отмяна на взетото от Вас решение с изрично посочено желание на господин Пеевски, половината от сумата в размер на 350 000 лева да бъде използвана за създаване на парк, носещ името на „Свети Георги Победоносец“ - покровител на всички, водещи битките си с чест и от желание за справедливост, както в случая направиха жителите на село Црънча. Сумата е достатъчна за изграждане на съоръжения за игра на деца и изграждане на алеи, за да бъде паркът място за разходка и активна почивка на всички жители на населеното място, общината и района, с който господин Пеевски е свързан от години, а останалата сума в размер на 350 000 лева да бъде използвана за издръжка и развитие на волейболен отбор „Хебър“.

Считам, че подобен парк може да се превърне в средище на културния живот не само на село Црънча, а и на целия регион, но най-вече - в символ на единението и силния дух на всички жители на областта.

Източник: https://dariknews.bg/novini/bylgariia/gorata-na-cryncha-ostava-na-seloto-peevski-ia-spasi-sys-700-hil.-lv.-darenie-2224785
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев