Чешкият премиер трябва да реши спешно конфликта на интереси, казват евродепутатите

Европейски парламент
07.05.2020 / 20:41

Комитетът за бюджетен контрол призова чешкия премиер да не участва в преговорите за бюджета на ЕС, докато не бъдат изяснени твърденията за конфликт на интереси.

След мисията за установяване на факти членовете на Комитета за бюджетен контрол изискват премиерът „да се откаже да участва в преговори, свързани с бюджета в Европейския съвет, докато потенциалният му конфликт на интереси бъде напълно разрешен“. Премиерът или член на правителството не може да бъде бенефициент или все още контролира голям конгломерат като Agrofert Group и в същото време получава големи субсидии от ЕС, докато участва в програмирането и финансирането на съответните субсидии. Ако бъде потвърден потенциален конфликт на интереси, „той трябва да го разреши, като продаде бизнес интересите си, спре да получава публични субсидии или финансиране, разпределено от неговото правителство, включително фондове на ЕС, или да отстъпи като министър-председател“, казват те.

 

Отстранете слабостите незабавно

Чешката публична администрация няма ясна система за защита на средствата от ЕС срещу конфликт на интереси, посочват евродепутатите. Те призовават чешките власти да се справят със системните слабости „без допълнителни забавяния“, като изискват от държавни служители да изброят финансовия си интерес и да публикуват крайните бенефициери на юридически лица и тръстове и чрез увеличаване на бюджетната прозрачност и достъп на широката общественост за информация как да се сключват обществено финансирани договори.

Комитетът също така изисква да се изяснят правилата за собственост върху земята и малките земеделски стопани да не бъдат подлагани на дискриминация в полза на по-големите конгломерати при търговете на земята.

Освен това Върховната одитна служба (Чешката сметна палата) следва да получи законовата компетентност за извършване на систематични проверки на място на крайните бенефициенти. Те трябва да имат пълен преглед на всички плащания и свързаната с тях информация, за да извършват своите одити в съответствие с международните стандарти.

 

Политика за нулева толерантност към конфликт на интереси

Депутатите призовават Европейската комисия да провежда политика на нулева толерантност по отношение на конфликт на интереси, като оценява превантивните мерки, предприети от Чехия, като бързо възстановява всички субсидии, които се изплащат нередовно и чрез намеса, когато националните органи не действат по отношение на конфликти на интерес, включващ техните най-високи представители.

И накрая, те изискват ускорените правни процедури за конфликт на интереси и възстановяване на неправомерно изплатени субсидии в следващата МФР и повече не се изплащат средства от ЕС на Agrofert Group, докато потенциалният конфликт на интереси на чешкия премиер не бъде напълно разрешен.

 

Холмайер: „Очакваме бърза реакция от чешкото правителство на нашите препоръки“

След като депутатите подкрепиха препоръките, председателят на Комисията по бюджетен контрол Моника Холмайер (ЕНП, DE), която ръководи делегацията за установяване на факти, заяви:

„Мисията за установяване на факти показа на участниците, че в момента няма ясен механизъм за идентифициране на конфликт на интереси по отношение на субсидиите от ЕС. Съмненията на членовете на CONT бяха по-скоро потвърдени, че в Чехия олигархичните структури се насърчават от непрозрачна система от разпръснат контрол и липса на преглед и отговорност за конфликт на интереси. "

„Очакваме чешките власти, министър-председателят, както и Европейската комисия, да обърнат пълното си внимание на проблемите, които идентифицирахме в днешния доклад, и действаме незабавно, за да установим и отстраним това, което смятаме за сериозни, продължителни и системни слабости , Дължим това на данъкоплатците в Чехия и в целия ЕС ”.

 

Заден план

Комитетът на Европейския парламент по бюджетен контрол (CONT) контролира и следи за правилното и целенасочено използване на бюджета на ЕС, като проверява неговото изпълнение от Европейската комисия и всички други институции, органи, служби и агенции на ЕС, за да гарантира парите на данъкоплатците в ЕС се използва по подходящ начин.

Около 80% от бюджета на ЕС се изпълнява в държавите-членки.

Шестима членове на комисията CONT заминаха за проучване на факти в Чехия от 26 до 28 февруари 2020 г., за да получат представа за разпределението на средствата на ЕС и да проследят докладите за възможни нередности относно начина на управление на кохезионните и земеделските фондове. Те се срещнаха с министерските власти, представители на гражданското общество, асоциации, журналисти и неправителствени организации.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев