COVID-19: Депутатите се страхуват от въздействие върху правосъдната система и заплаха за върховенството на закона

Европейски парламент
07.05.2020 / 20:52

Членовете на комисията по правни въпроси обсъдиха ефекта на COVID-19 върху функционирането на съдебната система и ситуацията в Полша и Унгария с комисар Рейндерс в четвъртък.

В своето встъпително изказване комисар Рейндерс подчерта, че настоящата криза в здравеопазването има голямо влияние върху ускоряването на цифровия преход, особено в сектора на съдебното право и дружественото право. Той приветства, че работата по ключови досиета, като колективна защита, продължава и увери членовете на ЕП, че изкуственият интелект (ИИ) и стратегията за данни остават основен приоритет за Комисията. С нарастването на несъстоятелността и съкращенията, свързани с COVID-19, членовете на ЕП заявиха, че се опасяват от засилен натиск и забавяне на съдебните производства и подчертаха необходимостта от подкрепа на националните правителства в цифровизацията на съдебните системи.

 

Притеснения относно ситуацията в Полша и Унгария

Г-н Рейндерс напомни на комисията за неотдавнашните процедури за нарушения срещу Полша по отношение на независимостта на съдебната власт и отбеляза вчерашното решение за отлагане на президентските избори, което Комисията ще продължи да наблюдава. Комисията следи отблизо положението на върховенството на закона във всички държави-членки и трябва да публикува доклада си през септември, каза той.

Депутатите подчертаха, че върховенството на закона е от съществено значение за правилното функциониране на съдебната система в ЕС и изразиха опасенията си във връзка със ситуацията в страни като Полша и Унгария, които се страхуват, че използваха кризата, за да въведат мерки, които отслабват демокрацията. заплаха за правосъдната система и възпрепятства свободата на изразяване.

 

Проследяване на приложения, защита на данните и изкуствен интелект

Няколко евродепутати разпитаха г-н Рейндерс за това как Комисията ще гарантира законността и оперативната съвместимост на приложенията за проследяване, защитата на личните здравни данни и анонимността на потребителите. Депутатите също искаха да знаят как новите технологии като ИИ могат да бъдат използвани за възстановяване от кризата, като същевременно гарантират високи стандарти и стойности на ЕС. Комисарят подчерта, че наскоро издадените насоки за оперативна съвместимост напълно съответстват на правилата за защита на данните и напомни на членовете на ЕП, че темата ще бъде обсъдена допълнително на пленарно заседание следващата седмица.

Депутатите също попитаха еврокомисаря дали неотдавнашното решение на германския конституционен съд относно законността на европейската парична политика може да застраши правната система на ЕС и да създаде прецедент в контекста на COVID-19. Reynders успокои евродепутатите, че решението ще бъде разгледано много внимателно от Комисията и че превес ще има правото на ЕС.

И накрая, различни членове на ЕП поискаха повече подробности относно осигуряването на ликвидност за бизнеса, мерките, предприети срещу незаконните и фалшиви продукти онлайн, правата и условията на затворниците в затворите.

 

Можете да гледате повторение на дебата тук: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/juri-committee-meeting_20200507-1115-COMMITTEE-JURI_vd

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев