Изявление на Председателския съвет на ЕП по повод годишнината на Декларацията на Шуман

Европейски парламент
07.05.2020 / 21:10

Изявление на президента на Европейския парламент и лидерите на политически групи за годишнината на декларацията на Шуман (9 май).

Честването на 70-годишнината от декларацията на Шуман идва в момент, когато Европа е изправена пред най-трудното си предизвикателство след края на Втората световна война: здравна, икономическа и социална криза, предизвикана от избухването на COVID-19.

Декларацията на Шуман, която положи основите на нашия Европейски съюз, стартира уникален и истински политически проект за гарантиране на мир и просперитет и подобряване на живота на всички европейски граждани. Още преди 70 години Шуманската декларация съдържаше идеята, че „Европа няма да бъде направена наведнъж, или според единен план. Тя ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които първо създават фактическа солидарност. " Този стъпка по стъпка подход доведе до Европейския съюз, който познаваме днес.

От самото начало европейският проект е за изграждане на политическа и икономическа общност, основана на ценностите, произтичащи от нашата обща европейска история, като солидарност, откритост, свобода, толерантност, равенство в многообразието и зачитане на върховенството на закона.

Жан Моне, авторът на Декларацията на Шуман, заяви, че „хората не се променят, ако това не е необходимо, и виждат нуждата само във времена на криза“. Всяка криза е възможност да се направи крачка напред. По същия начин настоящата криза засилва спешността Европейският съюз да започне да работи за това как да стане по-ефективен, демократичен и по-близо до гражданите.

През последните 70 години светът се промени драстично и ролята на Европейския съюз е по-решаваща от всякога. В нов възникващ геополитически ред и в контекста на екологична ситуация, нашата отговорност е да приемем да се превърнем в глобална сила на стабилност и мир, върховенство на закона, устойчивост и многостранност.

Тази криза показа с много висока цена, че ЕС остава незавършен проект и че неорганизацията на солидарност или противодействието на продължаващите атаки срещу основни права и върховенство на закона не са теоретични дебати.

Тъй като ние стоим на раменете на гигантите, капацитетът на европейските институции и всички държави-членки да отговорят на настоящите предизвикателства в областта на здравеопазването, социалните, икономическите, екологичните, сигурността и институциите трябва да бъде поне съизмерим с политическата амбиция, съдържаща се в декларацията на Шуман. Трябва да засилим и задълбочим демократичната легитимност на Европейския съюз и да гарантираме, че неговите политики и лидерство са израз на гражданите на Европа в пълноценна европейска парламентарна демокрация.

Вярваме, че е време за амбициозен дебат за бъдещето на Европа с гражданите на ЕС и всички заинтересовани страни, за да оформим Съюза, в който искаме да живеем заедно, и да намерим споразумение между европейските граждани относно политическите основи, които искаме да изграждане за възстановяване на европейския континент. Солидарността се превърна в основното условие за бъдещите ни общи постижения.

В този контекст ние продължаваме да вярваме, че планираният общоевропейски проект „Конференцията за бъдещето на Европа“ е подходящият форум за осъществяване на тази амбиция. Конференцията трябва да бъде свикана възможно най-скоро и да доведе до ясни предложения, като се ангажира пряко и целенасочено с гражданите, за да се осъществи дълбока реформа на Съюза, което му позволява преди всичко да взема решения в общата европейска интерес, така че ЕС да стане по-ефективен, единен, демократичен, суверен и устойчив.

Потвърждаваме позицията на Парламента и отбелязваме позицията на Комисията, че процесът на конференцията, нейната концепция, структура, време и обхват трябва да бъдат съгласувани съвместно от трите институции. Затова призоваваме Съвета да излезе с амбициозна позиция относно конференцията.

Отвъд радостта и благодарността от това, че сме били обединени и в мир в продължение на 75 години, трябва да помним, че солидарността не свършва на нашите граници. Настоящата пандемия ни напомня за важността на многостранността при съвместно справяне с общи предизвикателства и кризи. Вместо да се връща към националния егоизъм, пътят напред трябва да бъде укрепен и по-интегриран Европейски съюз, който си сътрудничи тясно с международни партньори в дух на взаимна справедливост и разбирателство.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев