10 неща, които ЕС прави за борба с коронавируса

10 неща, които ЕС прави за борба с коронавируса
07.05.2020 / 21:42

Разберете какво прави ЕС за смекчаване на въздействието на огнището на Covid19, защита на хората и икономиката и насърчаване на солидарността.

 

1. Забавяне на разпространението на вируса

За да помогне за ограничаване на предаването на вируса в Европа и извън нея, ЕС затвори външните си граници за несъществени пътувания, като същевременно гарантира, че стоки от първа необходимост продължават да се движат из ЕС чрез въвеждането на зелени платна. Предвидени са допълнителни ресурси за Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, който предоставя бързи оценки на риска и епидемиологични актуализации на огнището.

 

2. Предоставяне на медицинско оборудване

Държавите от ЕС имат бърз достъп до първия в историята запас от RescEU за медицинско оборудване, като вентилатори и защитни маски, съгласно Механизма за гражданска защита. Освен това ЕС организира огромен международен търг, който позволява на държавите-членки да извършват съвместни покупки на оборудване и лекарства и мобилизира 3,08 милиарда евро помощ от ЕС за закупуване на повече тестове и подпомагане на медицинския персонал за грижи за пациентите. ЕС също така организира онлайн набиране на средства, което има за цел да събере първоначални 7,5 милиарда евро за ваксини, лекарства и диагностика за борба с коронавируса по целия свят.

 

3. Насърчаване на научните изследвания

Изследователската програма на ЕС „Хоризонт 2020“ финансира 18 изследователски проекта и 151 екипа в цяла Европа, за да помогне бързо да се намери ваксина срещу Covid-19. Целта е да се подобри диагностиката, подготвеността, клиничното управление и лечение.

 

4. Засилване на европейската солидарност

Европейският парламент подкрепи новите правила, които позволяват на държавите-членки да поискат финансова помощ от фонд „Солидарност“ на ЕС за покриване на извънредни ситуации, свързани със здравето. С наскоро разширения обхват на фонда тази година до държавите-членки ще бъдат предоставени до 800 милиона евро за борба с пандемията на коронавирус.

 

5. Осигуряване на възстановяването на ЕС

За да помогне на ЕС да се възстанови от икономическото и социалното въздействие на пандемията, Европейската комисия ще представи ново предложение за дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 г., което ще включва пакет от стимули. Депутатите призоваха за масивен пакет за възстановяване и възстановяване да се финансира от увеличен дългосрочен бюджет за ЕС, съществуващи фондове и финансови инструменти на ЕС, както и така наречените облигации за възстановяване. В допълнение, Комисията представи своята пътна карта след блокирането за ефективна и координирана стратегия за излизане с мащабни тестове и защитни материали за хора.

 

6. Подпомагане на икономиката

ЕС предлага пакет за подкрепа на стойност 540 милиарда евро за справяне с кризата и подпомагане на работници, предприятия и държави-членки. Освен това Европейската централна банка предоставя 750 милиарда евро за освобождаване на държавния дълг по време на кризата, както и 120 милиарда евро за количествено облекчаване и 20 милиарда евро за покупки на дългове. Депутатите също гласуваха за предоставяне на 37 милиарда евро от съществуващите структурни фондове на ЕС на разположение на страните от ЕС за справяне с коронавирусната криза и подкрепа на здравеопазването, бизнеса и работниците.

 

7. Защита на работните места

За да гарантира, че служителите могат да запазят работните си места, когато компаниите останат без работа поради коронавирусната криза, Комисията предложи помощ за подпомагана от държавата работа за кратко време (Сигурно). Европейската комисия също отключи 1 милиард евро от Европейския фонд за стратегически инвестиции с гаранции за насърчаване на банки и други кредитори да осигурят до 8 милиарда евро ликвидност в подкрепа на около 100 000 европейски предприятия.

 

8. Репатриране на граждани на ЕС

Десетки хиляди европейци, заседнали по света от огнището, са върнати у дома благодарение на механизма за гражданска защита на ЕС.

 

9. Подпомагане на развиващите се страни да се изправят срещу пандемията

Комисията отключи 20 милиарда евро, за да помогне на страните, които не са членки на ЕС, в борбата с кризата, като част от пакет от ЕС за координиран глобален отговор за справяне с разпространението на Covid-19.

 

10. Осигуряване на точна информация

Разпространението на дезинформация за коронавируса излага здравето на хората. Депутатите призоваха за европейски източник на информация, който да гарантира, че всеки има достъп до точна и проверена информация на техния език, и помолиха компаниите за социални медии да се справят с дезинформацията и речта на омразата.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев