Президентите на Словения и България обсъдиха предприетите мерки за справяне с последствията, причинени от коронавируса

Румен Радев
08.05.2020 / 12:01

Словения подготвя подписването на двустранни споразумения за премахване на карантината за туристите от съседни страни, които отчитат намаляване на заболеваемостта, информира Борут Пахор.

Мерките, приети в България и Словения за по-бързо справяне със социалните и икономически последици, причинени от коронавируса, бяха обсъдени днес в телефонен разговор, проведен от президентите на двете страни Румен Радев и Борут Пахор. Двамата председатели споделиха позицията, че ситуацията в Европа изисква много по-активна комуникация в рамките на ЕС и навременна подкрепа за предотвратяване на ограниченията на ключовите доставки на храни, лекарства и лекарства. Българският държавен глава благодари на словенския си колега за изпратеното видео обръщение, което беше знак за солидарността на словенците с българския народ.

Преодоляването на първоначалния психологически шок от разпространението на коронавируса в Европа поставя на дневен ред въпроса за реалната подкрепа за икономиката и ограничаване на нарастващата безработица, подчертаха Румен Радев и Борут Пахор. Туризмът е ключов сектор в словенската икономика и страната подготвя двустранни споразумения за премахване на налагането на карантина за туристите от съседни страни, които отчитат намаляване на заболеваемостта, каза Борут Пахор. България може да използва този опит за съживяване на туризма, който допринася за съществена част от българския БВП, каза Румен Радев.

Приетите мерки за недопускане на прекъсване на образователния процес също бяха обсъдени по време на разговора. Борут Пахор подчерта подготовката на Словения за отваряне на училищата в близко бъдеще и възобновяване на нормалните класни занимания в страната.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: novinite.bg
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев