Депутатите обсъждат как ще живеят и работят българите след извънредното положение

Народното събрание в София
08.05.2020 / 12:09

На днешното извънредно пленарно заседание депутатите ще разгледат промените в Закона за здравето на първо четене, съобщи БГНЕС.

Текстовете вече са одобрени от парламентарната комисия по правни въпроси. Кабинетът предлага мерки за справяне с пандемията на COVID-19, която ще бъде приложена след приключване на извънредното положение, както и ограничаване на икономическите последици. Извънредното положение приключва на 13 май и правителството реши да не предлага удължаване.

Законопроектът има за цел да създаде правна рамка, която да гарантира забавянето на разпространението на инфекцията, както и нормалното функциониране на нашата здравна система.

Той предвижда всички антиепидемични мерки да се определят с акт на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев или директора на съответната регионална здравна инспекция по предложение на главния държавен здравен инспектор.

Министърът на здравеопазването ще определи и задължителната изолация на пациентите с инфекциозни заболявания, инфекциозните агенти, лицата в контакт с тях и хората, които са влезли в България от други страни.

В допълнение към здравния сектор някои от мерките са социално-икономически. Предвижда се неплатеният отпуск до 60 работни дни, използван през 2020 г., да се счита за трудов и осигурителен стаж.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: novinite.bg
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев