Европейският съюз на практика демонстрира какво означават думите солидарност и единство

Европейски съюз
09.05.2020 / 08:38

Тази година Денят на Европа е много по-различен в условията на безпрецедентна по мащаб здравно-икономическа криза, резултат от пандемията Covid-19. По-различно е и заради две годишнини от събития с историческо значение за европейския проект - 75 години от края на Втората световна война и 70 години от декларацията на външния министър на Франция Робърт Шуман, която постави основите на обединена Европа.

„През последните 75 години ние в Европа заедно доказахме, че мирът, сътрудничеството и приятелството извън националните граници са най-добрата основа за просперитет и растеж“, заяви Никола Миладинов, служител в пресата и медиите в Представителството на Европейската комисия в България в интервю за Радио България.

Кризата на Covid-19 постави в центъра на вниманието някои важни постижения на общността, които, изглежда, от късно са приети за даденост. Денят на Европа предлага още една възможност за преоткриване на мира, свободата, върховенството на закона и демокрацията като основни ценности на обществото. Да работим за икономика за всички, които биха позволили на хората да живеят живот без риск и да се възползват от всички възможности, които икономиката и технологиите могат да предложат.

Всички тези теми са включени в тазгодишните събития, отбелязващи Деня на Европа, изцяло онлайн:

„В столицата и в цяла България стартирахме тържества с онлайн инициативи“, казва Никола Миладинов. „Ние обединихме усилията си с колеги от други информационни мрежи в България в кампания за солидарност - (# ОставамЕСолидарни). За една седмица ние публикуваме специално съдържание онлайн, за да предоставим на обществеността информация за множество партньорски организации, които предоставят информация, свързана с политиките на ЕС. Кулминацията е в 11:00 ч. на 9 май, когато българският комисар Мария Габриел ще проведе диалог с хора от цяла България. Темата на събитието е: "Ден на Европа 2020: заедно още по-силни".

Източник: БНР
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев