Европа трябва да излезе по-силна от тази криза

(Отляво) Чарлз Мишел, Дейвид Сасоли и Урсула фон дер Лайен
10.05.2020 / 14:49

През 1950 г. Европа беше в криза, все още опустошена физически и икономически от последиците от Втората световна война и политически търсеше начин да гарантира, че ужасите на войната никога няма да бъдат повторени. На този тъмен фон на 9 май френският министър на външните работи Робърт Шуман изложи своето виждане за това как Европа може да постигне тази цел, като създаде общи институции, които да направят войната не просто немислима, но и материално невъзможна. Думите му промениха хода на историята и поставиха основите, върху които неговото поколение и бъдещи изградиха Европейския съюз, който имаме днес.

70-годишнината от декларацията на Шуман идва в друг момент на криза за Европа. На целия ни континент над 100 000 са загинали заради коронавируса през последните месеци. Стотици милиони са се сблъскали с безпрецедентни ограничения в ежедневието си, за да помогнат за ограничаване на разпространението на вируса.

Като лидери на трите основни институции на ЕС, нашите мисли днес са на първо място с всички, които са загубили близки. Нашата благодарност е на основните работници, които продължават да работят през цялата тази криза. Тези на фронтовата линия в нашите болници и домове за грижи, борещи се да спасят живота. Но също така шофьорите, доставящи магазини, полицаи, всички служители, за да гарантират, че ежедневието може да продължи.

Благодарим и за духа на солидарност и гражданска отговорност, които европейските граждани проявиха. Милионите, които са се съгласили да помогнат по какъвто и да е начин по време на кризата, било то пазаруване на възрастна съседка, шиене на маски за лице или събиране на пари, за да се даде на нуждаещите се. Европа е най-добрата, когато проявява топлина и солидарност.

Европа действа смело, за да гарантира, че единният пазар все още може да функционира, като позволява на медицинските доставки да пристигат там, където лекарите и медицинските сестри имат нужда от тях, вентилаторите да пристигнат там, където да спасят живота, и храната и стоките от първа необходимост, за да стигнат до нашите магазини, където европейците могат да ги намерят на рафтовете.

Взехме безпрецедентни решения, за да гарантираме, че националните правителства разполагат с необходимия фискален капацитет за справяне с непосредствената криза. Преобразихме Европейския механизъм за стабилност в инструмент за борба с Covid-19. Предоставихме 100 милиарда евро, за да задържим европейците в работни места, като подкрепяме националните системи за работа за кратко време. И Европейската централна банка предостави безпрецедентна подкрепа, за да гарантира, че кредитирането на хора и предприятия продължава.

Все още трябва да направим много повече. Тъй като нашите държави-членки постепенно премахват ограниченията и ограниченията, първият приоритет трябва да остане спасяването на живота и защитата на най-уязвимите в нашите общества. Трябва да продължим да правим всичко възможно, за да подкрепим изследванията на ваксина срещу коронавирус. Успехът на конференцията за залагане на коронавирус в световен мащаб за отговор на 4 май, която събра 7,4 милиарда евро и доведе под един и същи покрив глобални здравни организации за съвместна работа по ваксини, лечение и диагностика, показва колко бързо светът може да се събере зад една обща причини. Трябва да поддържаме тази мобилизация и да поддържаме света, обединен срещу коронавирус. Европа може да играе решаваща роля тук.

В същото време всички държави-членки трябва да разполагат с фискалното пространство, необходимо за справяне с продължаващата медицинска спешност.

И ние трябва да се подготвим за възстановяването, След като се страхуват за живота си, много европейци сега се страхуват за работата си. Трябва да рестартираме икономическия двигател на Европа. Нека си спомним духа на Робърт Шуман и неговите връстници - изобретателен, дръзък и прагматичен. Те показаха, че излизането от моменти на криза изисква ново политическо мислене и откъсване от миналото. Трябва да направим същото и да признаем, че ще се нуждаем от нови идеи и инструменти, за да подкрепим собственото си възстановяване. Трябва да признаем, че Европа, която ще излезе от тази криза, не може и няма да бъде същата като тази, която влезе в нея.

Първо, трябва да направим повече, за да подобрим живота на най-бедните и уязвимите в нашите общества. Твърде много в Европа се надпреварваха да свържат краищата, преди тази криза дори да започне. Сега милиони са изправени пред несигурно бъдеще, загубили работата си или бизнеса. Младите хора и жените са особено засегнати и се нуждаят от конкретна и решителна подкрепа. Европа трябва да бъде смела и да направи всичко необходимо, за да защити живота и поминъка, особено в районите, които са най-засегнати от кризата.

Съюзът ни също трябва да бъде здрав и устойчив. Един урок, който трябва да научим от тази криза, е значението на слушането на научни съвети и предприемането на действия, преди да е станало твърде късно. Не можем да отлагаме справянето с изменението на климата и трябва да надградим възстановяването си върху Европейската Зелена сделка.

И трябва да сме по-близо до гражданите, правейки нашия Съюз по-прозрачен и по-демократичен. Конференцията за бъдещето на Европа, която се планираше да стартира днес и се забави само поради пандемията, ще бъде от съществено значение за развитието на тези идеи.

Ние сме в момент на временна нестабилност и само силен Европейски съюз може да защити нашето общо наследство и икономиките на нашите държави-членки.

Вчера отбелязахме 75-годишнината от края на Втората световна война. Винаги трябва да помним ужасите и варварството на войната и жертвите, направени за нейното приключване. Днес обмисляме какво се случи след това. Нека си спомним поколението от 50-те години, което вярваше, че от руините на войната може да се изгради по-добра Европа и по-добър свят - и след това продължи да я изгражда. Ако научим тези уроци, ако останем обединени в солидарността и зад нашите ценности, тогава Европа отново може да излезе от криза, по-силна от преди.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев