Днес започва Европейска седмица на общественото здраве под мотото "С обединени усилия за по-здрави общности"

........................................................
11.05.2020 / 09:21

Във време, когато светът продължава да се бори с пандемията COVID-19, Европейската асоциация по обществено здраве (EUPHA) организира Втора Европейска седмица на общественото здраве от 11 до 15 май 2020. Мотото е "С обединени усилия за по-здрави общности". Това съобщи доц.д-р Гена Грънчарова - председател на Българската асоциация по обществено здраве - Медицински университет - Плевен.

Тя уточни, че по време на седмицата са регистрирани над 100 онлайн събития в над 25 страни.

Предвидени са 5 теми за всеки ден от седмицата, свързани с "COVID-19 Колаборация, Координация, Комуникация", посочи доц. Грънчарова. Днес денят ще бъде фокусиран към "Промоция на здравето чрез Глобалните цели" с примери за постигане Целите на ООН за Устойчиво Развитие (2015-2030). На "Първичната здравна помощ в дигиталната ера" е посветен 12 май. Този ден съвпада с Международния ден на сестрите и е възможност за отдаване почит на здравните работници в Европа. Сряда, 13 май, отправя предизвикателство с темата "Заедно за по-добро психично здраве" - ще бъдат представени примери за това как хората могат да се подкрепят във време на социална изолация, особено ранимите групи, подчерта доц.Грънчарова. Усилията за недопускане засилване на здравните неравенства по време на пандемията, отразяват темата за четвъртък, 14 май - "Равенство в здравето за всички". В заключителния ден - петък, 15 май, фокусът ще бъде върху "Да стареем в добро здраве" - за здравето на старите хора, изправено пред риск.

Българската асоциация по обществено здраве с център в Плевен е регистрирала 35 събития през тази седмица - онлайн лекции, уебинари, кампании, интервюта и др., които са в съответствие с темите на Европейската седмица. Те ще бъдат реализирани в 8 града: в София от представители на Националния център по обществено здраве и анализ и в 7 областни центъра - от факултетите по обществено здраве - в Плевен, Русе, Пловдив, Варна, филиал Шумен, Бургас, Медицински факултет и Медицински колеж в Стара Загора. Идеята е да се използва най-пълно капацитетът на онлайн обучението за повишаване осведомеността на студентите от всички медицински специалности по проблемите на общественото здраве и да бъдат насърчени да бъдат медиатори на посланията в своите семейства, сред близките и в общностите.

Инициативата на EUPHA, съфинансирана от Здравната програма на Европейския съюз и подкрепяна от Регионалното бюро на СЗО, ще бъде открита с уебинар в Брюксел с участието на представители на Европейската комисия, Регионалното бюро на СЗО, EUPHA, Европейската обсерватория по здравни системи и политики, Европейската асоциация на сестринските асоциации и др., посочи доц.Грънчарова.

Регистрация за откриването на адрес: https: //us02web.zoom.us/webinar/register/WN_6wUZOt97ThG5ELkOhq6rWQ

Пълният списък на събитията за европейската седмица на общественото здраве е наличен на: https://eupha.org/euphw_page.php?a=all

Източник: БТА
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев