Не приемайте за даденост съгласието на ЕП за МФР, казва председателят на бюджетната комисия

Европейски парламент
12.05.2020 / 11:28

Преди пленарното гласуване на тази седмица относно резолюция относно планирания нов дългосрочен бюджет на ЕС, председателят на бюджетната комисия Ван Овертвелд сподели мислите си в интервю на страницата на ЕП във Facebook.

По време на интервю на живо на страницата на Парламента във Фейсбук председателят на комисията по бюджети Йохан Ван Овертвелд (ECR, BE) коментира обявения от Комисията фонд за икономическо възстановяване и повтори позицията на Парламента, че фондът трябва да бъде значителен, а също така че следва да бъде част от следващия дългосрочен бюджет на ЕС за 2021-2027 г. (Многогодишна финансова рамка, МФР).

По отношение на въпроса за безвъзмездните средства срещу заемите, той би искал фонда да поддържа баланс между солидарността за страните, които са най-силно засегнати, и отговорността: „За следващите дни, седмици и месеци голямото предизвикателство е да намерим правилния баланс между отговорност и солидарност, така че всички да се съгласят за окончателния компромис. "

Той подчерта значението на подготовката за план за действие при извънредни ситуации, който Парламентът ще изисква от Комисията в отделна резолюция в сряда: „Когато влезем в юни, времето ще бъде малко, за да бъде гласувано МФР и да се изпълни време. Прекъсването на настоящите европейски програми би било много лошо за гражданите в момента и за репутацията и политическата съгласуваност на ЕС. “

Той добави: „Разбира се, ЕП трябва да играе важна роля в целия този процес - съгласието на Парламента трябва да бъде получено и това със сигурност е много по-малко сигурно нещо, отколкото беше за сегашната МФР, която сега изчерпва. Затова всички - Комисията, Съветът - трябва да забележат какво цели ЕП, какво иска. Ясно усещам желание в Парламента наистина да покажем, че сме тук не заради себе си, а в интерес на гражданите, за да сме сигурни, че МФР и фондът за възстановяване са най-добрите възможни отговори на тази тежка криза, която сме сега ще преживеем това и ще има последствия за много години за всички европейски граждани. “

Вижте пълното интервю на живо във Facebook: https://www.facebook.com/watch/live/?v=309650203360675&ref=watch_permalink

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев