Фондът за възстановяване на Covid-19 трябва да бъде включен в дългосрочния бюджет на ЕС

Йохан Ван Овертвелд
12.05.2020 / 20:23

Депутатите обсъждат плановете за рестартиране на европейската икономика в светлината на Covid-19 в сряда и гласуват за резолюция по-късно през седмицата.

Коронавирусната епидемия тества ЕС по начини, които биха били немислими само преди месеци. Наред с загубените човешки животи, ударът за икономиката на ЕС е тежък. Преди гласуването на плановете за преразглеждане на бюджета на ЕС след 2020 г. председателят на бюджетната комисия на Парламента Йохан Ван Овертвелд предупреди икономическото възстановяване да бъде „бавно и постепенно“ и че прогнозата за 7,5% спад в икономическата активност през тази година е „лека прогноза“.

 

Реакция на ЕС на коронавируса

В интервю на страницата на Парламента във Фейсбук белгийският член на ЕКР отбеляза, че все още има голяма доза несигурност: „Дори във военно време икономическият живот не е спрял с такава внезапност. Има толкова много несигурност: ще има ли рецидив? Ще има ли втори кръг от блокировки? Какво ще бъде настроението на инвеститорите и потребителите? “

От самото начало ЕС мобилизира всички налични средства, за да помогне на държавите-членки да укрепят своите здравни сектори и да смекчат социално-икономическото въздействие на вируса. Парламентът също така призова за пакет за възстановяване на големи площи, за да подкрепи европейската икономика след кризата. Ван Овертвелд подчерта, че това трябва да бъде заложено в дългосрочния бюджет на ЕС: „Фондът за възстановяване трябва да бъде значителен, но той също трябва да бъде част от следващия [бюджет] за 2021-2027 г., а не нещо разделно.“

 

Необходимост от планове за действие при извънредни ситуации

Със сегашния дългосрочен бюджет на ЕС, който трябва да приключи през декември, Ван Овертвелд подчерта значението на план за действие при извънредни ситуации в случай, че не успее да постигне споразумение за бюджета след 2020 г.: „Когато влезем в юни, времето става кратко за получаването на [бюджета] одобрен и изготвен във времето, а прекъсването на настоящите програми на ЕС би било много лошо за гражданите и за репутацията и политическата съгласуваност на ЕС. "

Председателят на бюджетната комисия призова другите институции на ЕС да вземат под внимание позицията на Парламента: „Съгласието на Парламента трябва да бъде получено и това със сигурност е много по-малко сигурно нещо, отколкото беше с изходящия [дългосрочен бюджет], така че Комисията и Съветът трябва да вземе предвид какво се цели Парламентът. В интерес на гражданите Парламентът ще гарантира, че [дългосрочният бюджет] и фондът за възстановяване са най-добрите възможни отговори на тежката криза, която виждаме сега и която ще има последствия в продължение на много години. "

 

Солидарност и отговорност

Коментирайки сравненията между възстановяването на Ковид-19 и следвоенния план на Маршал, Ван Овервелд каза: „В този момент какво е направено от Европа и със сигурност, когато фондът за възстановяване е в тон, да кажем, че 1 трилион евро достига отгоре , ще направим повече, отколкото беше направено с плана на Маршал. "

Очаква се скоро Европейската комисия да внесе предложения във връзка с фонда за възстановяване, но вече има дълбоки разделения, например дали държавите трябва да получават заеми или субсидии. За да намери решение, което може да бъде постигнато от всички страни, Ван Овертвелд каза, че трябва да има компромис: „Трябва да има солидарност със сигурност спрямо страните, които са най-силно засегнати от Covid-19, но има и да бъде отговорност. Просто хвърлянето на пари никога не е решение. Голямото предизвикателство ще бъде да намерите правилния баланс. "

 

Озеленяване на икономиката

Необходимостта от значителен стимул за рестартиране на икономиката на ЕС идва в момент, когато гласовете, призоваващи за увеличаване на зелените инвестиции, също нарастват. Парламентът настоява, че климатичните действия са в основата на възстановяването след пандемията. Van Overtveldt определи зелената сделка на Комисията като „начало“, но предупреди, че предложенията са „непълни и опасно недофинансирани“.

Той също така посочи потенциала за „екологизиране“ на икономиката на ЕС чрез финансиране на селското стопанство и сближаване, които представляват приблизително две трети от бюджета на ЕС. Той подчерта значението на подобряването на устойчивостта на икономиката на ЕС и на по-добрата си готовност за справяне с извънредни ситуации като Covid-19: „Това, което става в края на деня, е какво можете да постигнете, за да увеличите благосъстоянието и благосъстоянието на Граждани на ЕС. Това е единственият уместен проблем. "

Гледайте пълното интервю с председателя на бюджетната комисия Йохан Ван Овертвелд.

Парламентът гласува тази седмица за резолюция относно планирания нов дългосрочен бюджет на ЕС. За да осигурят демократичен контрол и отчетност, членовете на ЕП ще настояват за запазване на ролята на Парламента.

Очаква се също депутатите да поискат Комисията да подготви план за действие в извънредни ситуации, за да се избегнат смущения за земеделските производители, компании и организации, разчитащи на средства от ЕС, в случай че одобрението на дългосрочния бюджет се забави.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев