Мангъров: Ако статистиките бяха верни, то към настоящия момент трябаше да имаме между 8-10 хиляди души, починали от заразата

Доц. Атанас Мангъров
13.05.2020 / 16:39

В над 90% от случаите на Covid-19 протича безсимптомно, много често наподобява грипоподобно заболяване. При хора, които са възрастни и имат различни придружаващи заболявания, инфекцията може да вземе неблагоприятен ход. Това коментира в интервю за председателя на партия "Възраждане" Костадин Костадинов доц. Атанас Мангъров.

Според медицинският експерт ако цифрите от официалната статистика за смъртност от 2-4% бяха верни, трябва около 570 хиляди души у нас да са се заразили. Към настоящия момент трябаше да имаме между 8-10 хиляди души, починали от заразата.

Други проучвания говорят, че между 4-5% от направените проби са положителни. В такъв случай няколкостотин хиляди души са изкарали Covid-19, това означава, че трябва между 6 до 10 хиляди души да са загинали.

До момента не е направено достоверно сероепидемично изследване, за да се установи какъв процент от населението е заразено с Covid-19 и да се правят изводи, смята инфекционистът.

Според СЗО от сезонен грип почиват - 500 хиляди души за целия свят. Това е една от причините ежегодно СЗО масово да лобира за имунизация срещу него, защото там смъртността е голяма. До момента от коронавирус са починали около 300 хиляди души.

Това не е нещо ново, това го играем всяка година, някой път повече, някой път по-малко. И на всеки 20-30 години го играем, когато се появят нови щамове на грипа, коментира Мангъров.

Според него трябва да продължим да живеем по същия начин, както досега, като спазваме хигиена и не се завираме, където има много хора.

Ако хората се разболеят, нека да знаят, че няма да боли, успокои медикът.

Възрастните хора трябва да бъдат щадени и пазени, младите и здрави хора трябва да вървят напред, уточни той.

Източник: https://www.novinite.bg/articles/188878/Mangarov-Ako-statistikite-byaha-verni-to-kam-nastoyashtiya-moment-tryabashe-da-imame-mejdu-8-10-hilyadi-dushi-pochinali-ot-zarazata
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев