Одобрявайки повечето от сметките на Европейският съюз, ЕП изисква нови мерки за защита на разходите на ЕС

Европейски парламент
14.05.2020 / 20:55

Европейският парламент освободи от отговорност Комисията и повечето други институции на ЕС, но призова за засилване на борбата срещу конфликта на интереси.

Парламентът, гласувайки в сряда с 499 гласа „за“, 136 „против“ и 56 въздържали се, освободи от сметките на Комисията за 2018 г. (покрива 94% от целия бюджет на ЕС). В придружаващата резолюция, приета с 514 до 95 и 84 гласа „въздържал се“ в четвъртък, членовете на ЕП искат още по-силна защита на разходите на ЕС срещу измами, корупция, конфликт на интереси, умишлена злоупотреба и организирана престъпност, както и за раздаване на пари от ЕС повече справедливо и прозрачно.

Европейският парламент предостави освобождаване от отговорност за 2018 г., като прие 52 доклада за освобождаване от отговорност и 52 придружаващи резолюции - вж. Резултатите от гласуването на докладите (сряда), измененията на резолюциите за освобождаване от отговорност (четвърта 1-ва сесия за гласуване) и окончателните гласувания относно резолюциите за освобождаване от отговорност (четвъртък 2-ра сесия за гласуване).

 

Цитат

„Днес Парламентът изпраща силен сигнал за повече справедливост и прозрачност при разпределението на субсидиите от ЕС, за укрепване на принципа на правовата държава и за защита на малките и средните земеделски стопани срещу грабване на земи, неправилно поведение на националните власти или натиск от престъпни структури. Нужни са ни нови закони, които не позволяват на олигархичните структури да черпят средства от ЕС, за да обогатят няколко индивида. Средствата на ЕС са пари на данъкоплатците и са предназначени да облагодетелстват мнозинството от гражданите. Затова призоваваме за ограничаване на максималната сума, която един човек може да получи като бенефициент в областта на селското стопанство и сближаването “, заяви докладчикът за освобождаването от отговорност на Комисията Моника Холмайер (ЕНП, DE) след гласуването.

 

Тавани за субсидия и ИТ система за защита на средствата на ЕС от олигарси

За да се избегне измама и неравномерно разпределение на субсидиите от ЕС, Комисията следва да предложи максимален размер на директното плащане на физическо лице, което прави невъзможно дадено лице да получи субсидии от стотици милиони евро през един период на МФР.

Депутатите също така изискват да бъде създадена информационна система в реално време за плащанията на фондовете на ЕС за селско стопанство и сближаване, включително информация за физическите лица, които са крайни бенефициенти, а междувременно искат да бъде информиран ЕП кой е петдесетте най-големите получатели на средства в ЕС са в ЕС.

 

Механизъм за подпомагане на земеделските стопани в борбата с организираната престъпност

Позовавайки се на случаи в Италия и Словакия, Парламентът иска механизъм на ЕС за подаване на жалби, който позволява на земеделските стопани да информират Комисията, когато се случват злоупотреби със земя, неправилно поведение на националните власти, натиск от организирана престъпност и принудителен труд.

 

Изключете конфликт на интереси

Депутатите призовават Комисията да представи насоки за борба с конфликта на интереси на високопоставени политици и моли Съвета да приеме общи етични стандарти в това отношение. Депутатите са особено загрижени за ситуацията в Чехия и искат Комисията да контролира плащанията към компании, пряко и косвено притежавани от чешкия премиер.

 

Дайте възможност на прокурора на ЕС да си върши работата

Резолюцията подчертава, че новосъздадената прокуратура на ЕС (EPPO) се нуждае от поне 76 допълнителни длъжности и 8 милиона евро, за да се занимава с приблизително 3000 дела годишно.

 

Няма пари от ЕС, ако е нарушена върховенството на закона

Депутатите настояват, че проектът за регламент, позволяващ ограничаване на средствата на ЕС за страните от ЕС, в които върховенството на закона е нарушено, трябва да бъде бързо одобрен. Понастоящем този регламент е блокиран в Съвета.

 

Европейски икономически и социален комитет: отстраняване на недостатъците преди есента

С 669 гласа „за“ и 10 гласа „въздържал се“ депутатите гласуваха за отлагане на решението за освобождаване от отговорност на Европейския икономически и социален комитет, като му дадоха до септември 2020 г. да последва препоръките на OLAF за подобряване на кодекса на поведение и за бързо решаване на предполагаеми проблеми, свързани с тормоза.

 

Нова инициатива за сътрудничество при освобождаване от отговорност от Съвета

За десета поредна година членовете на ЕП отложиха освобождаването от отговорност със Съвета с 643 гласа „за“ и 37 „въздържал се“, като го дадоха до есента, за да предоставят исканата от Парламента информация.

Депутатите започнаха нова инициатива за решаване на въпроси, свързани с годишното освобождаване от отговорност на Съвета, както поискаха договорите. Със създаден екип за преговори на ЕП и за изтичане на резултатите от преговорите евродепутатите отложиха освобождаването от отговорност за 2018 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев