Гърция пое председателството на Съвета на Европа

Европейски парламент
15.05.2020 / 08:37

От днес Гърция ще започне шестмесечно председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Атина възнамерява да направи защитата на правата на човека приоритет на нейното председателство.

Гърция ще замени Грузия като председател на Съвета на Европа, а на 18 ноември ще предаде председателството на Германия.

Приоритет за председателството на Гърция в Съвета на Европа ще бъдат правата на човека, заяви първият заместник-министър на външните работи на Гърция Милтиадис Варвициотис, отговорен за европейските въпроси. Според него това е особено актуално по време на пандемията от COVID-19, която внесе драматични промени в ежедневието на човечеството.

За първи път в света бяха въведени масови ограничения в областта на човешките права и основните свободи. „Това ни накара да преосмислим стратегията и приоритетите на гръцкото председателство“, каза Варвициотис.

Гърция избра като приоритетна тема „Ефективно управление на кризата в здравеопазването, при пълно зачитане на правата на човека и принципите на демокрацията и върховенството на закона”, каза той.

"Гърция, която е член на Съвета на Европа от август 1949 г., председателства Комитета на министрите на Съвета на Европа в условията на извънредно положение след пандемията COVID-19. В този необичаен контекст гръцкото председателство счита за още по-нужно да подчертае основните принципи и ценности, които са основа на мисията на Съвета на Европа: демокрация, върховенство на закона и защита на правата на човека", гласят приоритетите на гръцкото председателство.

Дневният ред на председателството на страната ще включва теми като образованието и демократична култура в дигиталната ера и децата като уязвима група.

Централното събитие на гръцкото председателство ще бъде отбелязването на 70-годишнината от подписването на Европейската конвенция за правата на човека. То ще се проведе на 4 ноември в Атина.

Източник: БГНЕС
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев