Карантината е трудна за хората, но пчелите процъфтяват!

Пчела
15.05.2020 / 09:18

Докато хората тази пролет бяха затворени в домовете си, дивата природа се сблъсква с по-малко човешки смущения, трафик и замърсяващи изпарения. В Израел дивата свиня се впуска по-далеч в град Хайфа от преди, докато делфините все повече поглъщат Босфора, турските стеснения, които обикновено служат като натоварен маршрут за корабоплаване.

Популациите на пчелите бързо намаляват по целия свят поради загуба на местообитания, замърсяване и използване на пестициди, наред с други фактори.

„Тези същества са от жизненоважно значение за това, което ядем и как изглежда нашата провинция“, казва Джил Перкинс, изпълнителен директор на Trust Bumblebee Conservation. „Те предоставят цялостна екосистемна услуга.“

Един свят без пчели би изглеждал много различно и би променил живота ни изключително. Пчелите са най-важните опрашители в света, като торят една трета от храната, която ядем, и 80% от цъфтящите растения. Пчелите и други опрашващи насекоми имат глобална икономическа стойност от около 120 милиарда паунда (150 милиарда долара) и допринасят около 690 милиона паунда (850 милиона долара) за икономиката на Обединеното кралство всяка година, показва проучване на Университета в Рединг.

Едно от най-големите въздействия върху околната среда от глобалното спиране е значителното намаляване на замърсяването на въздуха.

По-малко изпарения от автомобили на пътя улесняват пчелите да се хранят, тъй като замърсяването на въздуха значително намалява здравината и дълголетието на флоралните аромати, показва проучване от 2016 г. Замърсителите разграждат молекулите на аромата, излъчвани от растенията, което затруднява откриването на пчелите от храната. Това означава, че те често свършват по-далеч, за да намерят храна и да я върнат в гнездата си. Концентрациите на озон от 60 части на милиард, които Американската агенция за опазване на околната среда определя като „ниски“, бяха достатъчни, за да предизвикат химически промени, които объркаха пчелите и им попречиха да се хранят ефективно, показва проучването.

Броят на смъртните случаи на пчелите вероятно ще намалее, когато пътуванията с автомобили намаляват по време на блокирането, отбелязва Браун. Изследване от 2015 г. на канадски изследователи изчислява, че 24 милиарда пчели и оси се убиват от превозни средства по пътищата през Северна Америка всяка година. Браун предполага, че сега съветите могат да открият както финансовите, така и екологичните ползи от това да не отрежат задните граници по време на блокирането, и могат да продължат практиката след премахването на ограниченията.

Макар че временно нещата могат да се търсят за дивата пчела, ограниченията за пътуване възпрепятстват усилията на природозащитниците да събират данни за това как се справят. Обикновено големите изследвания на насекомите се провеждат от учените всяка пролет. Но британският тръстов фонд за опазване на Bumbleee спря своя BeeWalks, месечни проучвания на доброволци, за да преброи броя на пчелите в цялата страна.

„Това не е съществено пътуване, затова помолихме хората да не правят тези разходки. Ние не успяхме да направим събирането на данни “, казва Перкинс.

Вместо това еколозите и групите за опазване призоваха широката общественост да им помогне да събират научни данни през това време.

„Гражданската наука“ е жизненоважна, докато официалните проучвания са спрени, според еколожката Клеър Карвел, която ръководи Обединената схема за наблюдение на опрашителите във Великобритания.

Тъй като самите диви пчели дават временна почивка, специалистите по пчелите се надяват, че повишената осведоменост и ангажираността с пчелите могат да бъдат основание за опазването. Но, както и при всички други промени в околната среда, които наблюдаваме сега, всякакви дългосрочни ползи за пчелите ще зависят от това, че тези промени ще бъдат пренесени напред, когато прекъсването на системата е блокирано. За някои, като оставяне на ръбовете диви, промяната може да не е толкова трудна за поддържане. За други, като поддържане на ниския обем на трафик, промените трябва да бъдат по-системни.

Една промяна, която Перкинс предполага, че ще продължи напред, е връзката на хората с природата. "Те започват да осъзнават как тяхното психично здраве и благополучие се подкрепя от природата - особено от пчелите, които са толкова емблематични, красиви и мъгляви", казва тя. „Надявам се това да остане и след заключване.“

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pexels.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев