Процедура за освобождаване от отговорност: как Парламентът контролира внимателно бюджета на ЕС

Депутатите проверяват всяка година как институциите на ЕС са харчили пари
15.05.2020 / 14:04

Депутатите решиха да одобрят изпълнението на бюджета на ЕС за 2018 г. от повечето институции и агенции на ЕС в процедура, известна като освобождаване от отговорност.

На 13-14 май членовете на ЕП разрешиха изпълнението на годишния бюджет за 2018 г. на Европейската комисия и на повечето други институции и агенции на ЕС. Процедурата по освобождаване от отговорност е най-важният инструмент за Европейския парламент да провери как са изразходвани публичните средства и изпълнени проекти на ЕС. Парламентът има изключително право да одобрява изпълнението на бюджета на институциите на ЕС.

 

Каква е процедурата за освобождаване от отговорност?

Процедурата по освобождаване от отговорност е окончателното одобрение на Парламента как е изпълнен бюджетът на ЕС за конкретна година.

Комитетът за бюджетен контрол проучва как Комисията и другите институции и агенции на ЕС изпълняват бюджета на ЕС и подготвя решението за освобождаване от отговорност на Парламента за всяка бюджетна година.

Парламентът разглежда докладите, подготвени от комитета за бюджетен контрол, като взема предвид препоръката на Съвета и решава да предостави, отложи или откаже освобождаване от отговорност.

Ако бъде предоставено, сметките за дадена година се закриват и одобряват.

 

Какво се случва, когато Парламентът откаже или отложи освобождаването от отговорност?

Ако сметките на институция или агенция не са уравнени, участващата организация трябва да действа съгласно препоръките на Парламента, преди отново да поиска освобождаване от отговорност.

Ако институцията или агенцията не предприемат мерки за подобряване на ситуацията до есента, Парламентът може да реши да откаже освобождаването от отговорност.

 

Може ли парламентарното одобрение на сметки да се приема за даденост?

През годините Парламентът отказва да разреши освобождаването от отговорност на различни агенции и органи на ЕС, включително на Европейската комисия два пъти, през 1984 г. (за финансовата 1982 г.) и през 1998 г. (за финансовата 1996 г.).

Когато през 1998 г. Парламентът отказа освобождаването от отговорност пред Европейската комисия при Жак Сантер, това в крайна сметка доведе до оставката на цялата комисия на следващата година.

За 2016 и 2017 г. Парламентът отказа да освободи освобождаването от отговорност от Европейската служба за подкрепа в областта на убежището със седалище в Малта, което доведе до промени в управленската и организационната структура.

 

Кои институции трябва да получат одобрение от Европейския парламент?

Всички институции на ЕС, включително Европейската комисия, самият Парламент, Европейския съвет, Съвета на ЕС и други агенции, органи и съвместни предприятия. По време на пленарното заседание депутатите приемат 52 доклада.

Тази година за десети пореден път Парламентът отлага решението за освобождаване от отговорност за бюджета на Съвета и на Европейския съвет, като се позовава на продължаваща липса на сътрудничество от страна на Съвета при предоставянето на информацията, от която Парламентът се нуждае.

За 2018 г. членовете на ЕП гласуваха за отлагане на освобождаването от отговорност за Европейския икономически и социален комитет, като помолиха институцията първо да се справи с недостатъците във вътрешните си операции.

 

Колко време отнема процедурата да приключи?

Процедурата, която се финализира сега, се отнася до бюджета за 2018 г. В рамките на процедурата по освобождаване от отговорност бюджетният комитет за вземане на решение взема решение въз основа на данните, предоставени от Сметната палата на ЕС, като взема предвид препоръката на Съвета и след обсъждането й с комисари и други висши служители на ЕС.

За да се гарантира правилното използване на парите на данъкоплатците в ЕС, членовете на комисията по бюджетен контрол отиват в държавите-членки, за да видят как се изпълнява бюджетът на ЕС на място.

През февруари 2020 г. членовете на ЕП продължиха мисия за установяване на факти в Чешката република, за да проследят докладите за възможни нередности относно управлението на кохезионните и земеделските фондове.

Парламентът трябва да приеме решенията си за освобождаване от отговорност преди 15 май всяка година.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев