Прехвърлянето на африканския прах се очаква да продължи и през следващите дни

Слон
16.05.2020 / 10:14

Продължаващото затопляне и транспортирането на въздушни маси от Средиземноморието до вътрешността на Европа увеличи концентрацията на фин прах от пустините на Северна Африка. В България видимостта е намалена в западната половина, но се очаква този процес да продължи на изток, сочат прогнозите на Атинския университет.

В София автомобилите и други хоризонтални повърхности са покрити с жълтеникав прах. Същата е и в други страни в Централна и Източна Европа.

Справка в портала за чистота на въздуха на Изпълнителната агенция по околна среда показва, че концентрацията на фини прахови частици е около граничните стойности и на този етап не застрашава здравето. Интересно е обаче, че станцията „Копитото“ на 1345 м надморска височина в подножието на Витоша отчита повишени нива на прах в атмосферата, които в четвъртък надхвърлят допустимите нива. В късния следобед концентрацията на фини прахови частици, регистрирана в планината, беше около 150 микрограма на кубичен метър. (Средната дневна норма е 50 mcg / кубически метър.)

Прехвърлянето на африканския прах се очаква да продължи и през следващите дни. Валежите над страната, макар и незначителни, ще са кални. С охлаждането от север следващата седмица прахът постепенно ще намалее.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев