ЕП: ЕС се нуждае от 2 трилиона евро пакет за възстановяване, за да се справи с отпадането на COVID-19

2 трилиона евро за възстановяване на икономиката след Covid-19
16.05.2020 / 13:11

В резолюция относно плановете за преразглеждане на бюджета на ЕС след 2020 г. и планове за икономическо възстановяване евродепутатите изискват стабилен пакет, фокусиран върху нуждите на гражданите и надграждащ върху бюджета на ЕС.

Резолюцията беше приета в петък с 505 гласа „за“, 119 „против“ и 69 „въздържал се“.

„Европейските граждани трябва да са в основата на стратегията за възстановяване“, подчертават членовете на ЕП, като добавят, че Парламентът ще бъде твърдо в защита на интересите на гражданите. Усилията за възстановяване трябва да имат силно социално измерение, като се справят със социалните и икономическите неравенства и нуждите на най-силно засегнатите от кризата.

Парламентът настоява, че новият „фонд за възстановяване и трансформация“ трябва да бъде с размер 2 трилиона евро, да се финансира „чрез издаване на дългосрочни облигации за възстановяване“ и да се „изплаща чрез заеми и най-вече чрез безвъзмездни средства, директни плащания за инвестиции и собствен капитал. “ Те призовават Комисията да не използва „съмнителни мултипликатори за рекламиране на амбициозни фигури“ и да не прибягва до „финансово вълшебство“, тъй като доверието на ЕС е поставено на риск.

 

Инвестициите за възстановяване трябва да се добавят към програмите, финансирани от МФР

Планът за възстановяване трябва да бъде предоставен на върха на следващата многогодишна финансова рамка (МФР), която е дългосрочният бюджет на ЕС, а не в ущърб на съществуващите и предстоящите програми на ЕС, предупреждават евродепутатите. Освен това те настояват МФР да се увеличи и подчертават, че Парламентът ще използва правомощията си за вето, ако не бъдат изпълнени изискванията на ЕП.

Парите за възстановяване „трябва да отидат за програми в рамките на бюджета на ЕС“, за да гарантират парламентарен надзор и участие. Парламентът също трябва да бъде изцяло включен „във формирането, приемането и прилагането на фонда за възстановяване“. Те предупреждават Комисията да се въздържа от „всеки опит за създаване на европейска стратегия за възстановяване, която е извън общностния метод и прибягва до междуправителствени средства“.

 

Планът трябва да се съсредоточи върху приоритетите в Зелената програма и цифровия дневен ред

„Масивният пакет за възстановяване“, който депутатите поискаха вече в неотдавнашната си резолюция от април, трябва да продължи достатъчно дълго, за да се справи с „очакваното дълбоко и дълготрайно въздействие на настоящата криза“. Той трябва да „трансформира нашите икономики“, като подкрепя МСП и „увеличава възможностите за работа и уменията за смекчаване на въздействието на кризата върху работниците, потребителите и семействата“. Те призовават инвестициите да бъдат приоритизирани според Зелената сделка и цифровия дневен ред и настояват за създаването на нова самостоятелна европейска здравна програма.

 

Реформата на приходите в ЕС става жизненоважна

Депутатите отново призовават за въвеждане на кошница от нови „собствени ресурси“ (източници на приходи от ЕС), за да се предотврати по-нататъшно увеличаване на преките вноски на държавите-членки в бюджета на ЕС за задоволяване на нуждите на МФР и възстановяването. и Фонд за трансформация. Тъй като таванът за приходите от ЕС се изразява в БНД, който се очаква да намалее значително поради кризата, членовете на ЕП също призовават „за незабавно и постоянно увеличаване на тавана на собствените ресурси“.

 

Заден план

Очаква се скоро Европейската комисия да представи предложение за преработен МФР и фонд за възстановяване, който да отчита здравната криза и нейните последици.

Тъй като текущият дългосрочен бюджет на ЕС изтича на 31 декември 2020 г., ЕС се нуждае от нов хоризонт на бюджетно планиране за следващите седем години. Така Европейската комисия представи планове за следващата МФР за 2021-2027 г. през май 2018 г. Европейският парламент прие позицията си през ноември 2018 г. и отново я потвърди през октомври 2019 г. Съветът все още не е в състояние да постигне съгласие по позиция.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев