Страните партньори получават 3 млрд. евро заеми за подпомагане на икономиките, засегнати от пандемия

Европейски парламент
16.05.2020 / 14:11

Парламентът одобри в петък 3 милиарда евро заеми, за да помогне на съседите на ЕС и страните партньори да се справят с опазването на COVID-19.

Заемите, които ще бъдат предоставени при изключително благоприятни условия и ще бъдат изплатени за една година, ще помогнат на следните десет държави, чиито икономики бяха тласнати в рецесия от пандемията: Република Албания (180 милиона евро), Босна и Херцеговина (250 евро) милиона), Грузия (150 милиона евро), Хашемитско кралство Йордания (200 милиона евро), Косово (100 милиона евро), Република Молдова (100 милиона евро), Черна гора (60 милиона евро), Република Северна Македония (160 милиона евро), Република Тунис (600 милиона евро) и Украйна (1,2 милиарда евро).

Целта на финансирането е да се позволи на тези държави да смекчат негативните социални и икономически ефекти от кризата, като същевременно запазват финансовата стабилност на държавата.

За да ускори изплащането на помощта, Парламентът гласува неговото одобрение по спешна процедура (определена в член 163 от Правилника). На 5 май Съветът осветли пакета.

Решението беше прието с 547 гласа „за“, 93 „против“ и 47 гласа „въздържал се“.

 

Следващи стъпки

Помощта може да започне да се предоставя, след като страните подпишат съответния Меморандум за разбирателство, в който ще бъдат изброени условията на заемите. Европейската комисия очаква първият транш да бъде изплатен през есента на 2020 г., а вторият и последният транш в началото на 2021 г.

 

Заден план

ЕС редовно предоставя макрофинансова помощ (МФП) на страните партньори, за да им помогне с техния платежен баланс при стрес. Настоящото предложение е по-краткосрочно от обикновените МФП (една година вместо 2,5 години) и трябва да бъде изплатено след 15 години. Предоставянето на мащабния пакет от заеми е начин ЕС да прояви солидарност със страните от съседство и Източно партньорство, засегнати от пандемията.

Страните получатели трябва да имат текуща програма с Международния валутен фонд (МВФ); подкрепата на ЕС идва на върха на помощта на МВФ за борба с рецесията, причинена, наред с други, спад в приходите от туризъм, парични преводи, преки чуждестранни инвестиции и отлив на портфейлен капитал.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев