България стартира нова национална програма на фона на пандемията за насилието над жени и деца

........................................................
18.05.2020 / 14:09

България прие национална програма за превенция и защита на жените и децата от домашно насилие. Програмата отговаря на решаваща нужда, тъй като неправителствените организации (НПО) регистрират увеличение на насилието над жени и деца от началото на пандемията COVID-19.

Едно от основните предизвикателства за предотвратяване на насилието е липсата на координиращ орган, обединяващ както правителството, така и гражданското общество.

По-добрата координация между всички институции, преглед на конкретни случаи на насилие и търсене на най-добрите начини за справяне с тях са част от задачата на програмата.

 

Скорост на домашно насилие по време на COVID-19

В България СЗО работи в тясно сътрудничество с правителствените институции и с организации за подкрепа на жените, като неправителствената организация Animus, която ръководи телефонни линии за жени и деца, както и защитни убежища за жертви на насилие.

„В България 7 жени са загубили живота си в ръцете на партньор или член на семейството, откакто са въведени мерки за задържане на COVID-19. Националната телефонна линия за деца, която предлага информация, консултации и помощ на децата по телефона, получи 80 сигнала за родител, който малтретира сам друг родител през март, според министъра на вътрешните работи. Това показва, че насилието над жени и деца се е удвоило в сравнение с месеците преди пандемията “, казва д-р Михаил Околийски от Държавния офис на СЗО в столицата София.

В момента СЗО и Animus провеждат съвместна кампания за застъпничество и повишаване на осведомеността за насърчаване на значението на поддържането на услуги за жени и деца, жертви на насилие по време на кризата COVID-19, и извънредното положение, което трябва да продължи до 13 май.

 

Насилието остава несъобщавано

През 2016 г. България прие Закона за равенството между жените и мъжете и също така измени своя наказателен кодекс, така че да включва дебнене, психологическо насилие и някои елементи на принудителен контрол.

Изнасилването в рамките на брака не е изрично криминализирано в ревизираната версия на наказателния кодекс и България има една от най-ниските нива на докладване на насилие над жени и деца в Европейския съюз.

Според оценките на Центъра за изследване на демокрацията за 2015 г. около 70–80% от случаите минават под радара. При жените от ромски произход процентът на неотчитане е 90% поради страх и липса на семейна или институционална подкрепа. В момента СЗО преразглежда оценките за насилие на интимни партньори в България и във всички държави-членки на СЗО.

СЗО публикува насоки за създателите на политики и националните здравни системи относно действията, които могат да бъдат предприети за справяне с насилието над жени по време на отговора на COVID-19, изготви набор от въпроси и въпроси относно насилието над жени по време на пандемията и разработи информационен лист заедно с UN Women за събирането на данни за насилието над жени и момичета по време на COVID-19.

Източник: СЗО
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев