Covid-19: Планът на ЕС за икономическо възстановяване

Дебат относно плана за възстановяване и дългосрочния бюджет на ЕС
18.05.2020 / 18:04

На 15 май Парламентът призова Европейската комисия да представи основен план за икономически стимули, за да помогне за смекчаване на шока от коронавируса и да се установи в устойчиво бъдеще.

 

Мрачни икономически прогнози

Последните икономически прогнози, представени от Комисията в началото на май, показват, че икономиката е получила тежък удар заради здравната криза. Тъй като хората остават у дома и цели сектори рязко се затвориха, икономиката на ЕС е изправена пред перспективата за най-малко 7,4% свиване през тази година, което е значително по-лошо от спада през 2009 г.

Дори тази мрачна прогноза може да подцени реалния мащаб на рецесията, тъй като всяко възобновяване на икономическата активност ще бъде постепенно и може да бъде лесно прекъснато от втора вълна на коронавируса.

Всички са засегнати: много хора се страхуват, че могат да загубят работата си и не желаят да харчат, докато предприятията са изправени пред прекъсвания във веригите си за доставки. Правителствата наблюдават намаляване на данъчните приходи и увеличаване на социалните разходи, което ще доведе до бюджетен дефицит, по-високи нива на дълга и ще увеличи разходите за заеми.

 

Необходим е амбициозен отговор

Изправени пред мащаба на икономическите затруднения, членовете на ЕП спорят в резолюция, приета на 15 май за смели и решителни действия от страна на Европа.

ЕС е в разгара на създаването на следващия си дългосрочен бюджет и тъй като отговорът на настоящата криза ще определи развитието през следващите години, има смисъл да се добавят мерки за възстановяване към плановете. Парламентът настоява обаче пакетът за възстановяване да отговаря на нуждите на съществуващите програми на ЕС и да не им отнема финансиране.

Ако исканията на Парламента за увеличен дългосрочен бюджет не са изпълнени, депутатите предупреждават, че са готови да използват силата си, за да наложат вето върху дългосрочния бюджет.

Средствата за възстановяване трябва да отидат за тези, които са най-силно засегнати от кризата, казват евродепутатите. Те искат по-голямата част от парите да бъдат изплатени като безвъзмездни средства, тъй като има опасения, че заемите биха могли да влошат финансовото положение на засегнатите от кризата държави-членки.

Резолюцията предлага пакета за възстановяване да се финансира чрез издаване на дългосрочни облигации за възстановяване, гарантирани от бюджета на ЕС. Той също така посочва необходимостта от нови източници на приходи в бюджета на ЕС; в противен случай по-големият бюджет ще доведе до по-високи преки вноски от държавите-членки.

ЕС все още ще трябва да даде приоритет на действията в областта на климата и на дигитална стратегия, казват евродепутатите, като добавят, че трябва да се създаде нова здравна програма на ЕС, която да гарантира, че медицинските доставки са достъпни в целия ЕС, когато се налага.

Парламентът също така настоява тя да се произнесе по решенията, касаещи фонда за възстановяване. В пленарно разискване на 13 май членовете на ЕП изтъкнаха, че Парламентът е единствената пряко избрана институция на ЕС и трябва да има надзор върху бюджетните въпроси като въпрос на демократична легитимност.

 

План за възстановяване: „Направете го бързо, но го направете добре“

„Трябва да гарантираме, че отговаряме на нуждите и исканията на нашите граждани и предприятия“, заяви президентът на Парламента Дейвид Сасоли по време на пресконференция на 15 май. Той призова за бързи решения от ЕС за защита на хората и техните работни места, но настоя, че планът трябва да бъде предмет на преговори между институциите на ЕС. "Искаме да го направим бързо, но искаме да го направим добре", каза Сасоли.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев