Covid-19: Подкрепа на ЕС за туристическата индустрия

Туризъм в карантина
19.05.2020 / 12:50

Туризмът е един от секторите, които са най-засегнати от огнището на Covid-19.

Ограниченията за пътуване, свързани с пандемията на коронавирус, съкратиха туристическата индустрия, основен участник в икономиката на ЕС. Очаква се приходите да спаднат с 50% за хотели и ресторанти, 70% за туроператори и туристически агенции и 90% за круизи и авиокомпании. Европа представлява половината от световните туристически пристигания и ситуацията е особено тежка за европейските страни, които са зависими от туризма, като Испания, Италия, Франция и Гърция.

На 15 май Парламентът одобри мерки за облекчение на транспортния сектор, за да се сведе до минимум въздействието на пандемията върху авиокомпании, железопътни линии, пътни и корабоплавателни компании.

Според Световната туристическа организация на Организацията на обединените нации към 11 май 100% от световните туристически дестинации са въвели временни ограничения за пътуване в отговор на епидемията, 72% от които са прекратили изцяло международния туризъм. Досега никоя държава не е освободила тези ограничения.

Много от пътуващите се надпреварват да се върнат у дома, докато туристическите фирми са изправени пред сериозни проблеми с ликвидността, тъй като има много малко нови резервации и голям брой искания за възстановяване след анулиране. Въздушните превозвачи особено са под безпрецедентен натиск.

 

Подкрепа на туристическата индустрия чрез кризата

Бизнесът и работниците от туристическия сектор вече се възползват от мерките на ЕС, предприети в отговор на кризата на Covid-19, включително подкрепа за ликвидността, фискални облекчения и облекчаване на правилата за държавна помощ, както и временно спиране на правилата на ЕС за летищните слотове, за да се избегне празни полети.

За да защити пътниците, ЕС актуализира насоките относно правата на пътниците и директивата за пакетно пътуване. Той също така улесни репатрирането на десетки хиляди европейци, заседнали в чужбина, чрез Механизма за гражданска защита на ЕС. Мерките на ЕС за подкрепа на туристическата индустрия допълват и засилват мерките, предприети на национално ниво.

На 13 май Европейската комисия публикува конкретни насоки и препоръки относно туризма и транспорта, за да помогне на страните от ЕС постепенно да премахнат ограниченията за пътуване, да възстановят транспортните услуги и да отворят отново туристическия бизнес. Общият подход на ЕС би помогнал на сектора да се възстанови от настоящата криза и да даде възможност на хората да пътуват отново безопасно.

 

Парламентът иска повече действия за спасяване на туристическата индустрия

ЕС трябва да разработи механизъм за превенция и управление, за да защити работниците и компаниите в туристическия сектор и да гарантира безопасността на пътниците, заявиха евродепутатите в резолюция, приета на 17 април.

От март комисията по транспорт и туризъм настоява за решителни и координирани действия на ЕС за преодоляване на кризата. Председателят на комисията Карима Дели приветства пакета на Комисията относно туризма и транспорта от 13 май: „Важно е да се уверят гражданите, че туризмът и пътуванията ще бъдат възможни и безопасни през тази година. Трябва да използваме тази криза за преустройство на туризма в целия ЕС".

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев