Българска комисия за енергийно и водно регулиране: Половината от водните компании не са изпълнили изискванията за качество на водата

Вода
20.05.2020 / 10:59

Доклад, одобрен от Българската комисия за енергийно и водно регулиране за състоянието на сектора на водоснабдяването и канализацията, поръчан от Върховната административна прокуратура, показва, че половината от ВиК дружествата в страната не са изпълнили близо 50% от изисквания за качество на водата.

Докладът анализира информация за всички 53 WSS компании в страната.

Според данните през 2019 г. нито една WSS компания с одобрен бизнес план не отговаря на всички изисквания за качество, заложени в плана. От 29 компании с одобрени бизнес планове пет не са изпълнили повече от 50% от изискванията за качество, а единадесет отговарят на 50 до 60 на сто от тях.

Докладът показва, че повече от половината от операторите не са изпълнили целите за рехабилитация на своите мрежи, както са заложени в техните планове.

Четиринадесет компании не успяха да поддържат мрежите си в задоволително състояние, а 12 не изпълниха изискванията за непрекъснато водоснабдяване.

Според енергийния регулатор ранните две трети от българските WSS компании с одобрени бизнес планове през 2019 г. не са изпълнили изискванията, установени за намаляване на загубите на вода от водоснабдителните мрежи в България.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев