Народното събрание прие декларация против подготвяното разделяне на Болградския район в Украйна

Народното събрание в София
20.05.2020 / 12:25

Народното събрание прие декларация относно административно-териториалната реформа в Република Украйна и защитата правата и целостта на българската общност. Позицията беше одобрена със 109 гласа "за", 0 "против" и 19 въздържали се.

В нея българският парламент изразява своето категорично несъгласие с подготвяните административни промени и призовава българското правителство да приеме всички възможни действия пред правителството на Украйна, които да гарантират запазването на целостта на българската общност в Болградския район при предстоящата административно-териториална реформа.

Народното събрание призовава правителството да предложи организирането на спешна междуправителствена среща за обсъждане и набелязване на конкретни мерки и действия за защита правата и целостта на българското малцинство в Украйна, в това число чрез подновяване на Протокола за сътрудничество и обмен между Министерството на образованието и науката на Република България и Министерството на образованието и науката на Украйна за учебните 2020/2021, 2021/2022, 2022/2023 и 2023/2024 години, регламентиращ изучаването на български език; откриването на Българска гимназия в Одеса и Украински културен център в София, както и завършване на ремонтите на пътната инфраструктура в Болградски, Тарутински и Арцизки район.

Народното събрание на Република България настоява, че решаването на проблемите на българската общност в Украйна е приоритетен въпрос, който следва да бъде решен в духа на отличните отношения между двете държави и при спазване на европейските ценности, се казва още в позицията.

Декларацията ще бъде изпратена веднага на посланика на Украйна у нас, обяви след гласуването председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Проектът на декларация на НС беше внесен от "Обединени патриоти", ГЕРБ и "Воля".

Председателят на Групата за приятелство с Украйна в парламента и съвносител на декларацията Валери Симеонов отбеляза, че в последните години дипломатическите и политически отношения между България и Украйна бележат значителен напредък и в двустранни контакти е била потвърждавана подкрепата към искането на България за запазване на административната цялост на Болградския район, където е разположена голяма българска общност. С огромно безпокойство обаче, буквално преди три дни, научихме за подготвяно решение на Министерския съвет на Украйна, с което Болградският регион се предвижда да бъде разделен на пет административни части - громади, с което се нанася много тежък удар върху целостта на българската общност, посочи той.

От "БСП за България" възразиха срещу начина на подготвяне на документа и поискаха приемането му да бъде отложено, докато бъде обсъден от комисията по външна политика с участието на ресорния министър Екатерина Захариева. Кристиан Вигенин /"БСП за България"/ коментира, че приемането на декларацията днес може да бъде контрапродуктивно и призова да се изчака решението на украинското правителство. Предложението му обаче беше отхвърлено с 84 гласа "за", 25 "против" и 76 "въздържал се", след което от левицата не участваха в гласуването на самата декларация.

Валери Жаблянов /"БСП за България"/ коментира, че българското правителство прехвърля топката на българския парламент. Отсъствието на външния министър също е фрапантно, къде е г-жа Захариева, би следвало тя да докладва този въпрос тук, коментира той. По думите му инициативата на Валери Симеонов е добра, но отговорността е на министър Захариева.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че споделят идеята за защита на българската общност в Украйна, но декларацията не решава този въпрос и затова от движението ще се въздържат при гласуването. Няма нужда ние да напомняме на изпълнителната власт да си върши работата, коментира той. Според Карадайъ, нерешавайки нито един въпрос, декларацията отваря много важни въпроси в геополитически план, в междусъседските отношения и във вътрешен план.

Христо Гаджев /ГЕРБ/ отбеляза, че тази декларация не бива да се тълкува като опит за вмешателство във вътрешните работи на украинската държава, а като ясен сигнал, че България очаква от Украйна да изпълни поетите си външнополитически ангажименти. Още в началото на годината темата е поставена от премиера Борисов на разговор с президента Зеленски, в който той поема ангажимент административната реформа в Одеса да не засяга българската общност. Също така има поредица от разговори на българския външен министър през февруари, посочи Гаджев. Той информира, че вчера е проведен разговор между двамата външни министри, подготвяна е и визита в Украйна през май, която е отложена заради епидемичната обстановка. Но има една друга институция, която е била сигнализирана по темата, но от нея нищо не се чува и това е президентът на Република България, коментира Гаджев.

Източник: БТА
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев