ЕК приветства първите важни стъпки, предприети от България, за съсредоточаване на средствата на ЕС за борба с коронавируса

Европейски парламент
20.05.2020 / 13:03

Европейската комисия приветства първите важни стъпки, предприети от България, за съсредоточаване на средствата на ЕС за борба с избухването на пандемията от коронавирус и за справяне с произтичащите от нея икономически и социални последици, съобщиха от Представителството на ЕК у нас.

Благодарение на възможностите, предоставени в контекста на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса, българските власти вече предприеха редица действия за ограничаване на разпространението на вируса, за подпомагане на икономиката и защитата на работните места на хората.

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра е заявила, че в подобен труден момент за всички, ЕС стои твърдо до своите държавите членки и в подкрепа на гражданите си, показвайки истинска солидарност. Европейската комисия предприе мерки за използването на всяко налично евро в бюджета на ЕС, за да се реагира бързо и да се облекчи положението на страдащите, е посочила тя. Радвам се, че тези мерки вече дават резултати в България в полза на гражданите, работниците и предприятията, е допълнила комисар Ферейра.

Комисарят, отговарящ за работните места и социалните права Николас Шмит, е отбелязал, че, заедно с държавите членки, Европейската комисия е предприела стъпки за мобилизиране на всички ресурси за справяне с извънредните последици от пандемията за нашите общества и икономики. Приветствам целенасочените мерки, предприети от България, за подпомагане на здравния персонал, поддържане на нивата на заетост, подкрепа на хората в най-голяма нужда, и в полза на подобряване на жизнените условия за крайно нуждаещите се по време на възстановяването от кризата, е казал комисар Шмит.

Органите са пренасочили 20 милиона евро от фондовете на политиката на сближаване, за да се помогне на здравния сектор да отговори по-добре на извънредната ситуация чрез закупуване на ново медицинско оборудване от най-висок клас и доставка на животоспасяващи лекарства и лични предпазни средства. Това включва закупуването на повече от 377 респиратора, над 2 милиона маски за лице и 177000 теста.

42000 възрастни хора, хора с увреждания и хора, изложени на риск, получават ежедневно подпомагане в домовете си благодарение на "Патронажна грижа" - услуга, която гарантира здравни и социални услуги и доставка на пакети с храни, лекарства и други стоки от първа необходимост по време на кризата. До 14000 медицински и немедицински персонал получават допълнително възнаграждение за това, че са на първа линия на борбата с коронавируса, както и за осигуряване на безопасността им чрез осигуряване на маски и предпазни средства, както и за покриване на разходите за транспорт и храна.

Допълнителен ресурс в размер на 130 милиона евро ще бъде инвестиран в подкрепа на схеми за временна и субсидирана заетост. Една безпрецедентна за България схема за безвъзмездни помощи в размер на 88 милиона евро подпомага микро- и малките предприятия във всички сектори на икономиката и на територията на цялата страна. Още 327 милиона евро са мобилизирани за осигуряване на жизненоважно финансиране и инвестиции за малките и средните предприятия, както чрез безвъзмездни средства така и чрез специални схеми за гарантиране на заеми. 150 милиона под формата на дялови и квази-дялови инвестиции в МСП ще бъдат направени при по-благоприятни за частния сектор условия.

Като цяло, общо 750 милиона евро са мобилизирани за момента за справяне с извънредната ситуация и нейните последици в дългосрочен план. Службите на Комисията и националните институции продължават да работят за набелязването и подготовката на допълнителни мерки, ако е необходимо.

Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса бе предприета с цел осигуряване на подкрепа за държавите членки, чрез мобилизиране на средства по линия на политиката на сближаване за бърза и гъвкава реакция в най-засегнатите сектори - здравеопазване, малък и среден бизнес, заетост, както и подпомагане на най-засегнатите територии в държавите членки и техните граждани.

ЕС въведе извънредна гъвкавост, за да се даде възможност неизползваният досега ресурс от европейските структурни и инвестиционни фондове да бъде мобилизиран възможно най-бързо в отговор на трудната ситуация, припомнят от Представителството на ЕК у нас. Още преди избухването на пандемията, политиката на сближаване инвестира 71 милиона евро в подобряването на ефективността и достъпа до спешната медицинска помощ в България. Проектът включва реконструкция и модернизация на здравни заведения в България (над 230 обекта) и осигуряването на 400 нови линейки и допринася пряко към настоящите мерки за справяне с извънредната ситуация.

Източник: БТА
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев