Застрашени видове в Европа: факти и цифри (инфография)

Инфографика за най-застрашените видове в Европа
20.05.2020 / 20:25

Един милион от осем милиона вида в световен мащаб са застрашени от изчезване. Разберете кои и колко видове в Европа са застрашени или изчезнали.

Застрашени видове са растенията и животните, които са застрашени от изчезване. Това е причинено главно от загубата и деградацията на местообитанията, но също и от замърсяването, изменението на климата и инвазивните чужди видове. Биоразнообразието обаче е ключово за здравите екосистеми и човешкия живот.

За да запази застрашените видове, ЕС иска да подобри и запази биоразнообразието. В резолюция, приета през януари, Парламентът призова за амбициозна стратегия на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 г. за справяне с основните двигатели на загубата на биологично разнообразие и постави правно обвързващи цели за ЕС и неговите държави-членки.

Докато Европейската комисия представи новата си стратегия за 2030 г., научете повече за застрашените видове и загубата на биологично разнообразие в Европа.

 

Застрашени видове в Европа

Международният съюз за опазване на природата (IUCN) създаде Европейски червен списък на застрашените видове, за да може да се предприемат действия за тяхното спасяване.

От 1677 европейски вида, застрашени от изчезване, най-застрашени са охлювите, мидите и рибите.

Над половината от ендемичните дървета в Европа, включително конският кестен, Heberdenia excelsa и хорбусът са застрашени, а около една пета от земноводните и влечугите са застрашени.

Арктическата лисица, европейската норка, средиземноморският тюлен монах, северният Атлантически кит и полярната мечка в момента са сред най-застрашените бозайници в Европа.

Опрашителите също намаляват. Един от 10 европейски видове пчели и пеперуди е застрашен от изчезване.

 

Изчезнали видове в Европа

Според IUCN, 36 вида са изчезнали в Европа към 2015 г., включително много сладководни риби, няколко други вида Coregonus (вид сьомга), сладководен мекотел Graecoanatolica macedonica (малък сладководен охлюв, уникален за езерото Доджран в Македония), и Pensée de Cry, лилаво цвете.

От бозайниците Aurochs (вид едър див едър рогат добитък) и сардинската пика (братовчед на заека) са изчезнали съответно през 17 и 18 век.

Необходими са допълнителни изследвания за оценка на ситуацията, по-специално на пчелите, морските бозайници и рибите.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев