Шенген: ръководство за европейската безгранична зона

Автомобили, които чакат да преминат граничен контрол
20.05.2020 / 20:34

Безпаспортното пространство на ЕС за пътуване, известно като Шенгенското пространство, е едно от най-осезаемите постижения на европейската интеграция. Научете за това в нашето ръководство.

 

Какво е Шенген?

Шенгенското пространство е един от стълбовете на европейския проект. От създаването си през 1995 г., когато паспортният контрол беше премахнат вътре в тази зона, гражданите на ЕС се ползват от правото на свободно движение. Това означава, че те могат да живеят, учат, работят и се пенсионират навсякъде в ЕС. Туристите и фирмите също се възползват от тези права.

 

Държави от Шенген

Шенгенът включва 26 държави: 22 от ЕС и четири отвън: Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Всички държави от ЕС са част от Шенген, с изключение на пет: Ирландия, която поддържа отказа и управлява собствена обща зона за пътуване заедно с Обединеното кралство; както и България, Хърватия, Кипър и Румъния, които трябва да се присъединят към Шенген в определен момент в бъдещето.

 

Цел и ползи

Всеки ден до 3,5 милиона души пътуват през вътрешна граница на ЕС. Свободното движение може на практика да включва различни права за различни категории хора, от туристи до семейства.

Всички граждани на ЕС могат да останат в друга държава от ЕС като турист до три месеца с валиден паспорт или лична карта. Освен това те могат да живеят в друга държава-членка за работа, с правото да бъдат третирани по същия начин като гражданите на тази страна. Предприемачите се възползват от свободата на установяване и студентите имат право да учат навсякъде в ЕС.

Затварянето на вътрешните граници на ЕС отново може да доведе до приблизителни разходи между 100 милиарда и e230 милиарда за 10 години и да попречи на трансграничното пътуване за 1,7 милиона души.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев