Парламентът избра Диана Ковачева за национален омбудсман

Диана Ковачева
21.05.2020 / 10:29

Парламентът с голямо мнозинство избра Диана Ковачева за национален омбудсман. Кандидатурата й бе издигната от ПГ на ГЕРБ.Мандатът й е пет години.

"За" бяха 173 депутати, без против, трима гласуваха "въздържал се".

При представянето на номинацията председателят на комисията по вероизповеданията Красимир Велчев изтъкна, че Ковачева има дългогодишен опит в сферата на защита правата на човека, тя беше и заместник-омбусман. За последните девет месеца, когато е омбудсман, е показала, че защитава правата на българските граждани, притежава необходимите професионални качества.

Традиционно и тази година най-трудна е битката на хората с монополите, голям е делът на гражданите, които се оплакват, че трудно погасяват задълженията си към частни съдебни изпълнители, колекторски фирми, отчете Велчев.

Ковачева пое ангажимента да поддържа авторитета на институцията както на национално, така и на международно ниво, подчерта председателят на комисията по вероизповеданията. Той добави, че тя има подкрепата и на много неправителствени организации.

Васил Антонов от левицата декларира кредит на доверие от БСП и подкрепа за избора.Препоръча да се обърне внимание на възможностите за законодателни инициативи, които социалистите биха подкрепили, за скъсяване на дългия път за подаване на сигнали и документация.

След избора новоизбраният национален защитник благодари за подкрепата и доверието. Такова доверие задължава, посочи Ковачева, то е и знак към хората, че омбудсманът се ползва с подкрепата на НС и има нелека задача в защита правата на гражданите. Чест е, подчерта тя, че съм четвъртият омбудсман, познавам добре работата и мога да кажа, че не е лека, но да се защитават правата на гражданите си заслужава всяко усилие. Важно е доверие, опит , съпричастност, почтеност, кураж да отстояваш справедливи каузи, смята общественият защитник. Амбицията й е да превърне институцията "от последната надежда на хората в тяхната първа реакция при нарушени права". Ковачева обеща открит диалог и прозрачна работа.

Тя депозира оставката си като заместник-омбудсман, правомощията й се прекратяват с днешна дата.От днес тя е избрана за омбудсман.

Диана Ковачева положи клетва пред НС.

Източник: БТА
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев