Нов тест за COVID-19 показва резултати за 30 минути

Европейски парламент
21.05.2020 / 14:03

Един от 18-те изследователски проекта, избрани от Европейската комисия за финансова подкрепа при разработването на антикоронавирусен контрол, успя да оправдае инвестициите и е готов да стартира нова система за бързо прецизно тестване, която позволява да се получат резултати за COVID-19 за половин час.

Това е съвместният проект за теста HG nCoV19, в който участват публични и частни организации от Ирландия, Италия, Великобритания и Китай, предаде БГНЕС.

„Добре е да видим, че тези изследователи приеха сериозно предизвикателството, разработиха тази нова диагностична система бързо и отговориха на спешното ни повикване. Много е важно да се диагностицира коронавирусът по-бързо и по-точно, тъй като това намалява риска от по-нататъшно разпространение, "каза Мария Габриел, еврокомисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Съобщава се, че новата диагностична система е високо точна, мобилна и позволява да се получи резултат за 30 минути. Ръководителят на проекта, ирландската компания HiberGene, вече получи необходимото разрешение за доставка на тестовете на европейския пазар.

Европейската комисия активно инвестира във финансиране на европейски и глобални изследвания за борба с коронавируса, особено за диагностични системи, ваксини и лекарства. На 4 май 7,4 милиарда евро бяха събрани по време на инициирания от ЕС глобален онлайн маратон за набиране на средства за глобалната борба срещу COVID-19.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев