България е единствената държава, която отговаря на критерия за бюджетния дефицит на ЕС

Европейски парламент
22.05.2020 / 10:01

Вицепрезидентът на Европейската комисия, отговорен за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис похвали България като единствената държава, която отговаря на критерия за бюджетния дефицит на ЕС, предаде БГНЕС.

В същото време той добави, че са отправени препоръки към нас и 10 други държави-членки относно прането на пари.

В доклада за България се казва, че предизвикателствата в борбата с корупцията остават и все още няма убедителни резултати от наказателни преследвания в такива случаи на най-високо ниво на управление.

Позовавайки се на страната ни сред една от тези, към които Комисията отправя препоръка в тази насока, еврокомисарят Домбровскис поясни:

"Проблемите са същите, които бяха идентифицирани в предишни години. Знаете ли, имаше поредица от скандали с пране на пари в цяла Европа. Виждаме, че напредъкът по препоръките е неравномерен - някои държави постигнаха значителен напредък, други са ограничени . "

"Държавите-членки трябва да предприемат решителни действия, за да затворят вратата за мръсни пари, което вреди на публичните финанси и финансовата стабилност."

В документа се казва, че страната ни трябва да ускори процедурите за ефективна подкрепа за малкия и средния бизнес, както и да осигури непрекъснатия им достъп до финансиране и гъвкаво плащане.

Въпреки силния икономически растеж и рекордно ниското ниво на безработица, България бавно наваксва останалите държави-членки, а нивата на бедност и неравенство в доходите все още са сред най-високите, се посочва в доклада.

Подчертава се също, че недостатъчните инвестиции са пречка за модернизиране на икономиката.

Достъпът до здравни грижи е ограничен поради неравномерното разпределение на оскъдните ресурси и лошото покритие на здравното осигуряване.

България продължава да е сред страните членки с най-голям брой смъртни случаи от замърсяване, се казва в документа.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев