Къмпинг сред глобална пандемия

Къмпинг
22.05.2020 / 15:03

Къмпингите по българското Черноморие са изправени пред трудно лято. Туристическият сезон в тях започва от 1 юли, но те вече подготвят съоръженията си за посрещане на гости. Мерките за безопасност са очертани, въпреки че на този етап няма инструкции и правила за тяхната работа - в момента официална наредба е издадена само за хотели.

"В България вече има отворени много къмпинги. Една от най-важните разпоредби, които трябва да се спазват, е тази за експлоатация на търговски обекти на открито", обяснява Цветомира Цоцова от българския портал за къмпинг и караване Camping.bg. " В допълнение към регламентите за хотелите, те трябва да спазват правилата за експлоатация на басейни, тъй като там се казва как трябва да се поддържат общи бани, както и как трябва да работят ресторантите на открито. "

Поради очакваното по-малко туристи и по-ниските приходи, разходите за дезинфекция на санитарни помещения ще бъдат проблем за някои къмпинги, тъй като те трябва да наемат допълнителен персонал.

Анкета, проведена от Българското национално радио с ръководители на къмпинги по Северното и Южното Черноморие в България, показва, че те вече се подготвят за началото на сезона и предприемат мерки за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

"Ще се ръководим от критериите, които се прилагат за хотелите, за да се вземат всички предпазни мерки - брошури, дезинфектанти на видни места, дезинфекция на бунгала. В противен случай плажът ни е достатъчно голям, за да спазва правилото за социална дистанция. Теренът за поставяне палатките са достатъчно големи ", казва Галина Неделчева, управител на къмпинг" Космос "край Дуранкулак. Разположен в живописна местност в непосредствена близост до българо-румънската граница, къмпингът разполага с 30 бунгала и парцел за палатки и каравани.

Късният старт на летния туристически сезон не предизвиква много притеснения сред заетите в индустрията на най-северното Черноморие в България, тъй като традиционно там сезонът започва около началото на юли и продължава до началото на септември. Запазените девствени плажове в тази част на бреговата ивица привличат феновете на безплатния къмпинг, което отново се очертава като сериозен проблем на крайбрежните общини.

„Новото за това лято е, че моторните превозни средства не са разрешени в границите на плажовете“, казва Мариан Жечев, кмет на Шабла. „Наредбата, която очаквахме да бъде издадена за регулиране на безплатното къмпингуване - ясно обозначени места, където това трябва да се случи и при какви условия - за съжаление все още не е налице. Това допълнително засилва опасенията за епидемията. Проблемни са случаите, когато хората отиват на къмпинг на места без течаща вода, канализация и тоалетни. За мен най-добрата мярка в момента е да се въздържам от безплатно къмпинг в такива райони. "

По-строги хигиенни мерки това лято и евентуално намаляване на цените се обсъждат в къмпинга в Каваци. Той е един от най-големите по Южното Черноморие с 60 бунгала, мотел, както и 100 места за палатки и каравани, тъй като посетителите там са 99% българи.

„Ще обърнем още повече внимание на чистотата“, обяснява Зорница Илиева, управител на къмпинга. Масово влизане определено няма да бъде позволено. Ще има определен персонал от персонала, който да наблюдава това, а записването ще става само с електронен чип. Най-важното е здравето на нашите туристи и персонал. Обсъждаме цените сега и може би, макар и минимално, ще има намаление. Говорим обаче за цените на нощувките за хотела и бунгалата, защото наистина ни очаква много труден сезон.

В България къмпингите, които работят предимно с чужденци, ще понесат най-тежките последици от кризата, прогнозира Цветомира Цоцова. Половината българи ще променят плановете си за ваканция това лято, но само 5% ще се откажат от плановете си да отидат на къмпинг. 61% от анкетираните смятат, че почивката на къмпинг е по-безопасна в момент на коронавирусна епидемия, показва онлайн проучване, проведено от българския портал за къмпинг и караване Camping.bg.

Източник: БНР
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев