Влияние на кризата COVID-19 върху младежта - депресиран, самотен и тревожен

Младежи
25.05.2020 / 13:04

Хората в ЕС на възраст 18-34 години докладват, че е по-вероятно да се чувстват депресирани, самотни и тревожни от тези на 35 и повече години. Те също така показват по-ниски нива на устойчивост при справяне с проблеми в живота и значително намаляване на удовлетвореността от живота в сравнение с преди пандемията на Коронавирус (COVID-19). Традиционно младите хора отчитат по-високо благосъстояние и удовлетвореност от живота в сравнение с по-възрастните възрастови групи - тази тенденция е обърната от финансовата криза и сега изглежда значително се изостри.

Тези резултати от проучването на Eurofound „Живот, работа и COVID-19“ дават ранни индикации за някои от трудностите, изпитвани от младите хора и други по време на пандемията. Над 85 000 души участваха в анкетата само през април, с 62 755 напълно пълни отговори. Общите констатации показват, че младежта на Европа се бори с кризата, особено с несъразмерно въздействие върху по-широкото благосъстояние и загубата на работни места; както и драматично намаляване на работното време и нарастващо чувство на несигурност относно професионалното и финансовото им бъдеще.

Общо 16% от анкетираните на възраст 18-34 години съобщават, че се чувстват недоучени или депресирани през повечето време, 20% съобщават, че се чувстват самотни, а 21% съобщават, че се чувстват особено напрегнати. Проучването показва, че повече от половината (53%) са били изложени на риск от депресия - въз основа на индекса на СЗО-5. Като индикация, само 4% от анкетираните в същата възрастова група заявиха, че се чувстват самотни в Европейското проучване за качество на живота за 2016 г., а 5% посочват, че са депресирани.

Проучването на Eurofound показва, че към днешна дата младите хора са били засегнати малко по-силно от икономическите последици от COVID-19 върху пазара на труда. Изследванията обаче показват, че младите хора са по-изложени на по-нататъшна загуба на работа поради по-голямото представителство в уязвимите сектори като търговията на дребно и гостоприемството, както и по-големите нива на нестандартна заетост. Един от положителните е, че доверието на по-младите хора в институции като здравната система, Европейския съюз, националното правителство и медиите остават по-високи от по-възрастните възрастови групи.

Говорейки за изследванията, Масимилиано Машерини, ръководител на отдел за социална политика на Eurofound, заяви, че „младите хора страдат непропорционално от финансовата криза през 2008 г. и последващата рецесия. Това е добре документирано в изследванията на Eurofound. Показанията показват, че сме в реална опасност от историята повтаряйки се. Трябва да се предприемат действия за поддържане на настоящата младежка заетост и бързото интегриране на безработните млади хора на пазара на труда, докато тази криза отшумява. Настоящото доверие, което младите хора имат в институциите, е ограничен социален капитал, който не бива да се губи".

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев