Върховенство на закона в Полша: Депутатите ще обсъдят как ЕС трябва да реагира

Европейски парламент
25.05.2020 / 14:56

В понеделник Комитетът за граждански свободи ще оцени рисковете за демокрацията и разделянето на властите в Полша, за да гарантира спазването на основните ценности на ЕС.

Хуан Фернандо Лопес Агилар (S&D, ES) ще представи пред комисията своя проект на междинен доклад относно предложението на Европейската комисия от декември 2017 г. да действа с оглед на възприеманите заплахи за независимостта на съдебната система в Полша. Парламентът е съгласен с Комисията, че правовата държава е застрашена в страната, но Съветът засега не е направил официална стъпка в това отношение.

В понеделник членовете на ЕП ще разгледат по-специално въпросите относно съдебната независимост, след като изслушат мненията на председателя на Европейската асоциация на съдиите Жозе Игреджа Матос и представител на полската съдийска асоциация ИУСТИТИЯ Йоанна Хетнарович-Сикора.

Правните промени, приети от полското правителство по време на настоящата здравна криза, по отношение на избирателното законодателство, регулирането на речта на омразата и правата на ЛГБТИ, са друг източник на безпокойство за много членове на ЕП.

 

Кога: понеделник, 25 май, от 14.05 до 15.30 часа

Къде: Йозеф Антал 4Q2, Европейски парламент в Брюксел и чрез видеоконференция

 

Заден план

Съгласно член 7 от Договора за ЕС, след искане на една трета от държавите-членки, от Парламента или от Комисията, Съветът може да определи, че съществува ясен риск от сериозно нарушение на ценностите на ЕС в страните обезпокоен. Преди това министрите изслушват мнението на националните органи. Полските власти се защитаваха пред Съвета три пъти между юни и декември 2018 г.

На по-късен етап Европейският съвет може да реши с единодушие и с съгласието на Парламента, че има сериозно и трайно нарушение на принципа на правовата държава, демокрацията и основните права. Това в крайна сметка може да доведе до санкции, включително спиране на правото на глас в Съвета.

В своята резолюция от 17 април относно отговора на ЕС срещу COVID-19 Европейският парламент посочи скорошните действия на полските власти да променят избирателния кодекс, да проведат президентски избори в средата на пандемия. Депутатите предупредиха, че това може „да подкопае концепцията за свободни, равни, преки и тайни избори, залегнали в полската конституция“.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев