Конференцията за бъдещето на Европа трябва да започне до септември, казват евродепутатите

Европейски парламент
26.05.2020 / 17:46

Комитетът по конституционни въпроси на Европейския парламент подчертава, че кризата COVID-19 направи необходимостта от реформи по-решаващи от всякога.

Недостатъците на ЕС и неговите държави-членки, особено във връзка с координирания му отговор във времена на криза, бяха изтъкнати от членовете на ЕП на днешното заседание. Конференцията за бъдещето на Европа ще трябва да бъде стартирана възможно най-скоро, за да бъдат осъществени ефективни реформи въз основа на нейния резултат, подчертаха те.

Повечето оратори изтъкнаха необходимостта Съветът да излезе с разумна позиция за преговори в близко бъдеще, като много от тях поискаха ангажимент от държавите-членки да прилагат реформи, ръководени от конференцията, като потенциално включват промяна на договорите. Широко мнозинство също подчерта, че е необходимо съвместната декларация между Парламента, Съвета и Комисията да бъде сключена преди лятото, за да може конференцията да бъде стартирана през септември и да бъде с пълна скорост до края на годината.

Участието на гражданите и необходимостта конференцията да бъде упражнение отдолу нагоре с отворен дневен ред бяха потвърдени като основни изисквания на всички членове на ЕП, много от които се застъпваха за използването на цифрови технологии и инструменти за дистанционно участие по време на пандемията.

Можете да гледате записаната среща, като кликнете тук: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/afco-committee-meeting_20200526-1000-COMMITTEE-AFCO_vd

 

Заден план

Очакваше се конференцията, организирана от Парламента, Съвета и Комисията, да започне през май 2020 г. и да продължи две години, но се забави поради пандемията COVID-19. Според позицията на Парламента, приета през януари, тя трябва да се гради върху участието на гражданите, включващи напречно сечение на обществото, и да бъде свободна да определя бъдещата форма и форма на ЕС.

В своята резолюция от 17 април относно отговора на ЕС на пандемията COVID-19 Европейският парламент подчерта, че „Конференцията трябва да бъде свикана възможно най-скоро, за да се извърши задълбочена реформа на Съюза“. В своята декларация от 7 май 2020 г. за 70-годишнината от декларацията на Шуман, председателят Сасоли и лидерите на политическите групи на Европейския парламент повториха този призив, „за да се оформи Съюзът, в който искаме да живеем заедно“ и за „споразумение за изграждане на възстановяването на европейския континент“.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев