Гражданите на ЕС искат повече компетенции за справяне с кризи като COVID-19

ЕС в действие: медицинско оборудване от резерв Resc ЕС е доставено в Испания през май 2020 г. © EU / A.P.E
26.05.2020 / 17:56

В ново проучване, поръчано от Европейския парламент, мнозинство (58%) заявяват, че са изпитали финансови затруднения от началото на кризата.

Проведено в края на април 2020 г., почти седем от десет анкетирани (69%) искат по-силна роля на ЕС в борбата с тази криза. Успоредно с това почти шест от десет респонденти са недоволни от солидарността, проявена между държавите-членки на ЕС по време на пандемията. Докато 74% от анкетираните са чували за предприети от ЕС мерки или действия в отговор на пандемията, едва 42% от тях са удовлетворени от тези мерки досега.

 

ЕС следва да подобри общите инструменти за справяне с кризи като Covid-19

Около две трети от анкетираните (69%) са съгласни, че „ЕС трябва да има повече компетенции за справяне с кризи като пандемията на Коронавирус“. По-малко от една четвърт от анкетираните (22%) не са съгласни с това твърдение. Споразумението е най-високо в Португалия и Ирландия и най-ниско в Чехия и Швеция.

В отговор на пандемията европейските граждани искаха ЕС да се съсредоточи предимно върху осигуряването на достатъчно медицински доставки за всички държави-членки на ЕС, върху разпределението на изследователски фондове за разработване на ваксина, директната финансова подкрепа на държавите-членки и подобряването на научното сътрудничество между държавите-членки.

 

Призив за възраждане на европейската солидарност във времена на криза

Този силен призив за повече компетенции на ЕС и по-силно координиран отговор на ЕС върви ръка за ръка с недоволството, изразено от мнозинство от анкетираните, що се отнася до солидарността между държавите-членки на ЕС в борбата с пандемията на коронавирус: 57% са недоволни от сегашното състояние на солидарност, включително 22%, които са „никак” доволни. Само една трета от анкетираните (34%) са доволни, като най-високата възвръщаемост е в Ирландия, Дания, Холандия и Португалия. Респондентите от Италия, Испания и Гърция са сред най-недоволните, следвани от граждани от Австрия, Белгия и Швеция.

 

Предприетите мерки на ЕС са известни, но се считат за недостатъчни

Трима от четирима респонденти във всички анкетирани страни казват, че са чували, виждали или чели за мерките на ЕС за реагиране на пандемията на коронавирус; една трета от анкетираните (33%) също знаят какви са тези мерки. В същото време около половината (52%) от тези, които знаят за действията на ЕС в тази криза, казват, че не са доволни от мерките, предприети до момента. Само 42% са доволни, най-вече в Ирландия, Холандия, Дания и Финландия. Степента на недоволство е най-висока в Италия, Испания и Гърция и доста висока в Австрия и България.

 

Шест от десет граждани са изпитали лични финансови затруднения

Ясно мнозинство от анкетираните (58%) заявяват в проучването, че са изпитали финансови затруднения в личния си живот от началото на пандемията на Коронавирус. Такива проблеми включват загуба на доходи (30%), безработица или частична безработица (23%), използване на лични спестявания по-рано от планираното (21%), трудности при изплащането на наем, сметки или банкови заеми (14%), както и трудности при правилното и прилично качество на хранене (9%). Всеки десети заяви, че е трябвало да поиска финансова помощ от семейството или приятелите си, докато 3% от анкетираните са изправени пред фалит.

Като цяло респондентите в Унгария, България, Гърция, Италия и Испания са най-склонни да имат финансови проблеми, докато тези в Дания, Холандия, Швеция, Финландия и Австрия имат най-малка вероятност да съобщават за проблеми. Всъщност в последните страни повече от половината анкетирани не са изпитали нито един от тези финансови проблеми: 66% в Дания, 57% в Холандия, 54% във Финландия и 53% в Швеция.

 

Бележка за редакторите:

Проучването е проведено онлайн от Kantar между 23 април и 1 май 2020 г. сред 21 804 респонденти в 21 държави-членки на ЕС (не са обхванати: Литва, Естония, Латвия, Кипър, Малта и Люксембург). Проучването е ограничено до респонденти на възраст между 16 и 64 години (16-54 в България, Чехия, Хърватия, Гърция, Унгария, Полша, Португалия, Румъния, Словения и Словакия). Представителността на национално ниво се осигурява от квоти за пол, възраст и регион. Общите средни резултати се претеглят според броя на населението на всяка анкетирана страна.

Пълните резултати от проучването, включително националните и социално-демографските данни, ще бъдат публикувани от Европейския парламент в началото на юни 2020 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев