СЗО временно прекратява тестовете за хидроксихлорохин за COVID-19, Нигерия продължава с изпитването

Хапчета
27.05.2020 / 16:39

Тестването на лекарството срещу малария като възможно лечение на коронавирус е спряно поради опасения от безопасност, казва Световната здравна организация (СЗО).

Съдебните процеси в няколко страни се „временно“ спират като предпазна мярка, съобщи агенцията в понеделник.

Той идва след скорошно медицинско проучване, което предполага, че лекарството може да увеличи риска от умиране на пациенти от Covid-19.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че е приел лекарството, за да предпази вируса.

Американският президент многократно промотира антималарийния наркотик, срещу медицински съвети и въпреки предупрежденията на служителите в общественото здравеопазване, че може да причини сърдечни проблеми.

Миналата седмица проучване в медицинско списание The Lancet заяви, че няма ползи за лечението на пациенти с коронавирус с хидроксихлорохин и че приемането му може дори да увеличи броя на смъртните случаи сред болни в болница.

Хидроксихлорохинът е безопасен за малария и състояния като лупус или артрит, но нито едно клинично изпитване не препоръчва употребата му за лечение на Covid-19.

СЗО, която провежда клинични изпитвания на различни лекарства, за да прецени кои биха могли да бъдат полезни при лечението на болестта, по-рано е изразила опасения относно съобщения за самолечение на хора и нанасяне на сериозна вреда.

В понеделник служители на здравната агенция на ООН заявиха, че хидроксихлорохинът ще бъде отстранен от тези опити в очакване на оценка на безопасността.

Изследването на Lancet включва 96 000 пациенти с коронавирус, от които близо 15 000 са получавали хидроксихлорохин - или свързана форма хлорохин - самостоятелно или с антибиотик.

Проучването установява, че пациентите са по-склонни да умрат в болница и да развият усложнения на сърдечния ритъм, отколкото други пациенти на Covid в група за сравнение.

Смъртността на лекуваните групи е: хидроксихлорохин 18%; хлорохин 16,4%; контролна група 9%. Тези, лекувани с хидроксихлорохин или хлорохин в комбинация с антибиотици, имат още по-висока смъртност.

Изследователите предупредиха, че хидроксихлорохинът не трябва да се използва извън клиничните изпитвания./BBC

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев