Държавата иска да въведе ред в пазара на горивата

Бензин
27.05.2020 / 17:27

Българската държава ще изгради и пусне в експлоатация най-малко 100 бензиностанции в големите градове и по магистралите в рамките на една година. Решението на кабинета предизвика оживени и противоречиви коментари.

Досега пазарът на горива в страната беше изцяло в ръцете на частния бизнес, а пазарът беше доминиран от няколко големи международни компании. Сега държавата навлиза в тази бизнес територия с амбициозна цел да превърне новата държавна петролна компания в един от ключовите играчи на пазарите на дребно и на едро.

Какво се крие зад тези намерения и какво очакват потребителите на гориво в България?

Има много примери за държавна намеса в търговията с автомобилни горива по целия свят. Някои примери са доста обезкуражаващи, а други са по-добри. Венецуела, която е една от страните с най-големи петролни находища, остана без бензин поради провала на държавната бензинова компания PDVSA. Нещата не изглеждат толкова зле в някои европейски страни, включително Унгария и балтийските страни. Въпреки това, но дори и там държавата притежава миноритарен дял на пазара.

Решението на българската държава да влезе в петролния бизнес има своя логика и цели, твърдят привържениците на тази идея. Очаква се бъдещата държавна нефтена компания да има две основни функции - да продава горива на собствените си бензиностанции и да съхранява горива в собствените си складове, като по този начин ще подреди пазара на едро и дребно.

„Тези намерения са положителни. Те са насочени към по-голяма конкуренция, по-ниски цени, по-добро качество, което е добре както за пазара, така и за потребителите. Това засилва доверието в пазара на петрол. Ние сме част от този пазар. Така че и за нас е по-добре “, казва Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация. Трябва да отбележим, че всички големи бензинови и газови компании в България са членове на BPGS. Според Симо Симов, заместник-председател на Управителния съвет на Националната асоциация на търговците, производителите, вносителите и превозвачите на горива, през последните 10 години държавата направи много за намаляване на дела на сивата икономика в бизнеса с горива и в момента ние не може да говори за монопол на този пазар, а по-скоро за господстващо положение на един производител. В тази връзка той приветства идеята за създаване на складове, които да функционират като търговски дружества, тъй като това ще позволи на новите играчи да навлязат на пазара.

Популярният икономически експерт и президент на Института за пазарна икономика Красен Станчев е много по-критичен към плановете на правителството. „Това ще бъде много скъпо начинание, което няма да доведе до желания ефект, особено в година, когато дефицитът в засегнатите от извънредното положение се очаква да достигне близо 1,15 милиарда евро“, отбеляза експертът. Наблюдателите в бензиновата индустрия твърдят, че изграждането на мрежата от 100 бензиностанции ще струва между 50 и 100 милиона евро в зависимост от това дали закупените терени са държавна или частна собственост и колко големи са новите държавни бензиностанции.

Министърът на икономиката на България Емил Караниколов и министърът на финансите на тази държава Владислав Горанов не дадоха конкретен отговор за цената на бензиностанциите, как ще се финансира това начинание и каква ще бъде възвръщаемостта на инвестицията. Те обясниха само, че властите не планират да строят бензиностанциите с пари от държавния бюджет и държавната петролна компания може да прибегне до заем.

Идеята и проектът остават спорни - преките участници в бизнеса с нефтени и газови продукти официално твърдят, че одобряват подобна идея, докато икономическите експерти от неправителствените организации твърдят, че начинанието няма смисъл и е обречено на провал. „Завръщането на държавата в изцяло частен сектор е нова фаза на държавния капитализъм, който вече не просто губи пари, а иска да поеме управлението на икономиката“, се казва в позицията им.

Надеждите на крайните потребители, че това ще доведе до намаляване на цените на горивата в България, които са сред най-ниските в ЕС, вероятно ще бъдат неоснователни. Според експерти прекалените очаквания за ниските цени са нереалистични и държавната намеса може по-скоро да допринесе за постепенно преминаване от по-ниски към по-високи ценови нива, когато пазарните цени се увеличат.

Времето ще покаже какво ще се случи след влизането на нов играч на пазара на автомобилни горива и дали прякото участие на държавата в реалния бизнес има смисъл или не.

Източник: БНР
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев