Лятна ваканция: Депутатите изискват повече яснота за туризма в криза на COVID-19

Европейски парламент
28.05.2020 / 22:09

Депутатите дадоха обща положителна обратна връзка относно пакета на Комисията за транспорт и туризъм; мнозина обаче настояват за по-конкретни действия и финансова подкрепа преди летните ваканции.

Комитетът по транспорт и туризъм обсъди днес насоките на Европейската комисия как безопасно да възобнови пътуванията и да позволи на туристическия бизнес да се отвори отново:

Възобновяване на туризма: членовете на ЕП подчертаха необходимостта от възстановяване на доверието в безопасното пътуване чрез допълнителни конкретни мерки, тъй като настоящата ситуация остава несигурна въпреки предложения пакет. Комисията обяви, че след няколко седмици ще има уебсайт за опции за безопасна почивка.

Финансови затруднения: Много от членовете на ЕП повдигнаха въпроса за големи загуби на работни места, риск от фалити в сектора и коментираха липсата на конкретна помощ и конкретна краткосрочна финансова подкрепа, както и необходимостта от специален дългосрочен бюджетен ред.

Тревоги по отношение на безопасността: С много въпроси относно безопасното възобновяване на туризма в ЕС във въздуха, Комисията изтъкна, че сътрудничеството между държавите-членки се подобри и премахването на ограниченията за пътуване, включително отварянето на границите, трябва да се основава на зададени критерии и строги здравни протоколи. Комисията насърчава държавите-членки да въведат схеми за сертифициране за безопасно пътуване. Подобно действие на ниво ЕС обаче няма да бъде осъществимо преди това лято.

Права на пътниците: членовете на ЕП изтъкнаха, че правилата за възстановяване на суми се прилагат твърде често в различни държави-членки. Комисията увери евродепутатите, че те следят внимателно проблема и пътниците си запазват правото на парични възстановявания.

Планират се отделни дискусии в комитетите по въпроси, свързани с бюджета, и дългосрочни планове за възстановяване за сектора.

 

Реакции от Управляващата група по туризъм:

„Този ​​пакет е първата стъпка за улесняване на пътуванията в Европа, а следващото поколение ЕС е финансовата ръка, която трябва да бъде налична още тази година, за да подпомогне сектора“, каза Клаудия Монтейро де Агуар (ЕНП, РТ). „Търсихме по-амбициозен и постоянен бюджет, за да дадем положителен знак на компании и работници, чиито поминък зависи от туризма.“

„Съобщението за възстановяването на Европа в сряда беше историческо. Въпреки това не мога да премълча моята критика“, каза Иштван Уджели (S&D, HU) и обясни: „Туризмът има остра нужда от инвестиции, но не е ясно къде е предназначен бюджетът и подкрепата е. Научихме, че подкрепата работи само когато е свързана със специален бюджет. Хубавите думи не хранят безработните. "

„Повече от всякога трябва да засилим доверието между пътуващите и бизнеса“, казва Жозе Рамон Бауза Диас (Renew, ES). „Приветстваме пакета за туризма и транспорта; въпреки това ние призоваваме Комисията да състави по-нататъшна стратегия на ЕС за туризма, за да отговори не само на настоящите предизвикателства, но и на средносрочните и дългосрочните нужди на сектора. "

Председателят на комисията Карима Дели (Зелени / ЕФА, ФР) добави: „Повторното отваряне на границите трябва да е възможно само ако публичните органи са се уверили, че рисковете от нова вълна COVID-19 са ниски. Във всеки случай, ако границите се отворят отново, не може да има никаква дискриминация и тя трябва да се основава на ясни критерии. Повторното отваряне на границите само между определени зони с чисто икономически цели е неприемливо".

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев