Депутати: Съсредоточете се върху реакцията при криза при координиране на икономическите и бюджетните политики

Европейски парламент
28.05.2020 / 22:16

В сряда членовете на ЕП обсъдиха европейския семестър и икономически и социално устойчиви начини за излизане от кризата с комисарите Домбровскис, Гентилони и Шмит.

Депутатите от Комитета по икономически и парични въпроси (ECON) подчертаха, че за да се превърне в подходящ инструмент за възстановяване, в държавите-членки трябва да се прилагат специфичните за страната препоръки (КСО) и трябва да вземат предвид реалността след кризата.

Изпълнителният вицепрезидент Домбровскис посочи механизма за устойчивост, новия инструмент за възстановяване, предназначен да подобри прилагането на КСО. Членът на Комисията Гентилони обясни, че всяка страна, заедно с Комисията, ще трябва да подготви индивидуален план за възстановяване и устойчивост, в който трябва да се осигурят приоритетите на държавите-членки след кризата.

 

Фискална политика в условията на криза

Други членове на Европейския парламент от ECON бяха загрижени относно общата клауза за бягство, която позволява процедурата за прекомерен дефицит спрямо държава-членка да бъде спряна във времена на силен икономически спад. Депутатите искаха да знаят кога процедурата ще започне отново и как да поддържаме правилния баланс между устойчивостта на дълга и така необходимите инвестиции.

Г-н Домбровскис подчерта, че Пактът за стабилност и растеж е спрян, докато икономиката отново не расте; тогава правилата започват да се прилагат отново. Членът на Комисията Гентилони призова Съветът и Парламентът бързо да постигнат споразумение, така че средствата да могат да достигнат до получателите на място, а икономиката да може да се възстанови.

И накрая, членовете на ЕП попитаха за връзката между върховенството на закона и достъпа до фондовете на ЕС. Изпълнителният вицепрезидент Домбровскис напомни на евродепутатите, че върховенството на закона е условие за достъп до финансиране от ЕС.

 

Социално измерение на възстановяването

Комисарят по заетостта и социалните права Никола Шмит заяви, че най-новата прогноза за безработицата за ЕС през 2020 г. е 9%, а един от всеки четирима работници в момента е в кратък работен график. Няколко членове от Комитета по заетостта и социалните въпроси (EMPL) изразиха своята дълбока загриженост, че нивото на безработица сред младежта в Европа е почти два пъти по-високо от това на всички търсещи работа.

Членът на Комисията Шмит подчерта, че борбата с младежката безработица остава приоритет и че Комисията ще засили гаранцията за младите хора за подобряване на перспективите за младите хора.

Рискът от създаване на дигитално разделение, когато търсенето на висококвалифицирани работници ще се увеличи, особено в контекста на цифровия и зеления преход, беше друг проблем за евродепутатите, които отбелязаха, че мерките в контекста на зелената сделка могат да доведат за загуба на работни места и засилване на бедността и неравенството.

Според г-н Домбровксис, зелената сделка всъщност ще има положителен ефект върху икономиката и ще създаде нови работни места, като цифровите умения ще бъдат на първо място в предстоящата програма за повишени умения.

 

Инструменти за повишаване на социалната конвергенция

Депутатите също подчертаха, че кризата разкрие недостатъците на настоящия ни социален модел и че Европейският семестър трябва да бъде в услуга на възстановяването и трансформацията, която е социална, икономически справедлива и зелена. Комисар Шмит подчерта, че социалното измерение е закрепено в Европейския семестър чрез социалната таблица и че Комисията се справя с проблемите, свързани с несигурната работа с инициативи като честни и предвидими условия на труд, предложения за минимална заплата в ЕС, условия на работа на платформата работници и гаранция за дете.

 

Запис на дебата е на разположение, като кликнете тук: https://multimedia.europarl.europa.eu/en/empl-committee-meeting_20200526-1000-COMMITTEE-EMPL_vd

 

Заден план

Европейският семестър е годишният цикъл за координиране на икономическите и бюджетните политики на страните-членки на ЕС. В рамките на семестъра Европейската комисия анализира националните бюджети на страните от ЕС и след това издава препоръки, които държавите-членки трябва да вземат предвид при съставянето на националните си бюджети за следващата година.

В контекста на пандемията Европейската комисия адаптира своите препоръки: В краткосрочен план страните от ЕС трябва да се съсредоточат изцяло върху ограничаването на социално-икономическите последици от кризата, като запазват заетостта и бизнеса и чрез допълнителни инвестиции в общественото здравеопазване. В средносрочен план акцентът трябва да бъде върху инвестирането в устойчив и приобщаващ растеж, който улеснява зеления преход и цифровата трансформация.

Поради дълбоката несигурност, породена от извънредното макроикономическо и фискално въздействие на пандемията, Комисията реши, че няма да започне процедури за прекомерен дефицит спрямо държавите-членки.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев