Парламентът ратифицира споразумение със Световната банка за консултантски услуги в областта на науката и образованието

Народното събрание в София
29.05.2020 / 10:29

Парламентът ратифицира Споразумението за предоставяне на консултантски услуги между Министерството на образованието и науката /МОН/ и Изпълнителна агенция "Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (Република България), от една страна, и Международната банка за възстановяване и развитие /МБВР/, от друга страна.

Целта е да се осигури основа за сътрудничество с МБВР в областта на науката и образованието и за подкрепа на процеса на програмиране на новата оперативна програма за наука и образование за следващия програмен период. МБВР ще подкрепи МОН и в подготовката на консолидиран подход, основан на доказателства, за разработване на Национална стратегическа рамка в областта на образованието до 2030 г.

Срокът на действие на споразумението е 22 месеца от датата на влизането му в сила.

Николай Цонков /"БСП за България"/ коментира, че през последните десетилетия образованието и науката са недофинансирани и са се натрупали тежки проблеми. Той попита защо не се използва потенциалът на БАН, българските висши училища и учителите в средното образование вместо да се сключва споразумение със Световната банка за над 3 млн. лева. Ако това не е признание за провала на правителството на Бойко Борисов, не виждам какво друго може да се каже, коментира той.

Галя Захариева /ГЕРБ/ заяви, че е цинично, когато се дават толкова пари за образование, да кажеш, че има недофинансиране. Резултатът беше нула, когато управляваха БСП, когато управляваха хора, за които учителските протести бяха седянка, коментира тя.

Цинизъм е това, че по време на извънредното положение българските учители си плащаха интернета по домовете, за да преподават дистанционно, репликира я Иван Ченчев от левицата.

Източник: БТА
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев