Гигантски бозайник от праисторията - под купола на Софийския университет

Гигантски бозайник от праисторията
14.07.2020 / 14:31

През 1965 г. учител по биология от град Асеновград се натъкнал на гигантски скелет в района на село Езерово. По време на лятна експедиция със своите студенти Димитър Ковачев открива най-добре запазения в света динотериум, чиято гаргантска поза днес посреща посетителите в Музея на палеонтологията и историческата геология на СУ „Свети Климент Охридски“.

Храмът на ума, какъвто трябва да бъде всеки университет, съхранява свидетелства за наличието на блестящи интелекти от всички сегменти на знанието. И все пак едва ли някой би могъл да си представи, че куполът в северното крило на университета ще запази място, което връща време в праисторията.

„Музеят на палеонтологията и историческата геология започна с малка колекция от образци, събрани предимно от първия български геолог проф. Георги Златарски ”, казва д-р Светлозар Сеферинов, палеонтолог и уредник в музея. „В началото колекции се купуваха от чужбина, за да се запознаят студентите с основните животински видове. Следователно, с утвърждаването на нашия отдел по геология, постепенно бяха събрани различни фосили. Почти всички запазени в музея екземпляри са от България, а някои дори са открити тук за първи път и са им дадени български имена. Имаме добре представена флора и фауна - сред всичко, най-добре проучени и многобройни са амонитите. Разбира се, имаме колекции от други групи организми като белемнити и корали. Във фоайето на музея могат да се видят останките на бозайници, обичайни по българските земи. "

Четириметров скелет с отворена челюст, гигантски бивни и крака, наподобяващи птичи крак, предизвиква уважение, когато го гледате от решетката на музея. Гордостта на палеонтолозите - deinotherium - е от семейство Proboscidea и представлява 45-годишен екземпляр, живял преди 10 милиона години, в края на последната ледникова епоха.

„Дейнотериумът е един от малкото експонати в света с толкова високо ниво на съхранение - 90% - и това го прави уникален“, казва д-р Светлозар Сеферинов. „Скелетът му е открит случайно и след дълъг период на почистване и пълнене, той е изложен в музея. Deinotherium е тревопасно животно, род на съвременните слонове и до известна степен споделя общи черти с тях. Открити са множество части от скелети, зъби и бивни. "

Когато праисторически видове обикаляха нашата част от земята, климатът тук беше близък до този на африканската савана. Според учения поради тази причина тези видове са станали предшественици на животните, които в момента обитават африканския континент, в отдела за бозайници посетителите могат да видят останки от древния кон хипарион, фосили на мамути, мастодонти, ананкуси, зиголофодони, както и фрагменти от скелети на древни носорози, жирафи, диви свине, хиени и прилепи. Един от най-интересните екземпляри е почти изцяло запазеният скелет на делфини в близост до българския морски град Балчик. Примери за изкопаеми растения и протозои (микроскопични организми) също са сред ценните екземпляри от палеонтологичното изложение.

Музеят може да се похвали и с богата колекция, свързана с геологията. В него посетителите могат да видят най-съществената българска колекция от геоложки карти, докато в най-старата от тях може да се намери информация за територии извън днешните граници на България.

Експозиционните зали съдържат над 200 хиляди експонати, тъй като колекциите продължават да нарастват благодарение на палеонтолозите.

„Вкаменелостите са образци с национално значение, тъй като те показват какъв живот и светът на растенията по българските земи са били милиони години назад във времето“, добавя д-р Светлозар Сеферинов и препоръчва всеки да се качва на купола на университета поне веднъж.

Източник: БНР
Снимка: gpff.gea.uni-sofia.bg
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев