Ще успее ли ентусиазмът на протестите да „роди“ ново лице на българската политика?

Протест
03.08.2020 / 14:01

Нежеланието на властите да чуят гласовете на протестите, които от около месец изискват оставката на правителството и главния прокурор, подхранват решимостта на протестиращите да приведат успешно започнатото. Все повече блокирани пътища, все повече протестиращи градове, все повече демонстриращи българи в чужбина - това изглежда българското лято на 2020 година.

По мнение на проф. Антоанета Христова, политически психолог, протестът има неструктуриран характер, тъй като хората от площадите не сочат принадлежност към единна политическа формация.

"Имаме два сценария как ще се развие ситуацията", каза тя пред БНР. „Едното е оставката на кабинета и преходът към правителство за неотклонение, сформирано от президента Румен Радев. Но тази възможност е почти изключена, защото е създадено обществено недоверие към институциите като цяло. Вторият вариант е да се проведе диалог с протестиращите и частично да се съобразят с техните искания до провеждането на редовните парламентарни избори, които изглежда имат смисъл от гледна точка на утвърдена демокрация. "

Въпреки че направи някои промени в министерството и обяви някои социални мерки, правителството не успя да смекчи тона си, нито да влезе в диалог с протестиращите. В такава електрифицирана ситуация не само младите хора, но и цялото общество са политизирани и това е продиктувано от чувството за несправедливост, каза Калоян Велчев, политолог и автор на младежката платформа Anblock

Още снимки от новината

Протест

 

Източник: БНР
Снимка: ЕПА/БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев