Туристическите агенти и туроператорите ще могат да кандидатстват по пилотен проект за около 10 млн. лева

........................................................
03.08.2020 / 15:17

Туристическите агенти и туроператорите ще могат да кандидатстват по пилотен проект за около 10 млн. лева. Това каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на брифинг пред журналисти в Министерството на туризма. По думите й тези пари са недостатъчни, но са "незабавната глътка въздух", която е особено важна за туристическите оператори и туристическите агенти.

Във възможно най-кратки срокове желаещите ще могат да подават искане в Министерството на туризма за директно финансиране. Обемът на тези средства не може да надвишава 10 процента от оборота от предходната 2019 година, посочи Николова. Очаква се схемата да заработи още през август и над 3 000 фирми да кандидатстват. Няма да има възможност да бъдат ползвани на посредници и консултантски услуги.

"Знаем, че този ресурс не може да покрие изцяло нуждите на сектора, който е изчислен на около 155 млн. лева, но ние продължаваме да търсим решения и механизми, за да подпомогнем най-пострадалия сектор в нашата икономика", заяви Марияна Николова. Тя допълни, че продължава да активно да се търсят и възможности и за отпускане на европейско финансиране.

Екскурзоводите не попадат в икономическите дейности по тази мярка. За тях се предвиждат социални мерки, с които ще се подпомогне тяхната работа, добави Николова.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов уточни, че от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" ще бъдат пренасочени 10 млн. лева към Министерството на туризма като директен бенефициент, което след това ще управлява тази програма. Той обеща да няма субективизъм, а да има ясни критерий, както и много бързо да бъдат усвоени тези средства.

Представители на Обединение "Бъдеще за туризма" благодариха, че е започнал диалог с министър Николова. Те се надяват той да продължи. Според тях тези 10 млн. лева са крайно недостатъчни. Това са около 6-7 процента от сумата, която браншът желае. Но това е "една капка", която ще даде мъничка възможност на хората поне в началото да се избегнат фалитите, които се очакват още от есента.

Източник: БТА
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев