ЕК одобри 130 млн. евро за мигрантски центрове в Гърция

Европейски парламент
03.08.2020 / 21:40

Еврокомисията отговори положително и одобри финансова помощ за Гърция в размер на 130 милиона евро за изграждането на три затворени и контролирани центрове за бежанци и мигранти на гръцките острови Самос, Лерос и Кос.

Европейската комисия в писмо до министерството "приветства усилията, положени от Министерството на миграцията и убежището за справяне със ситуацията с мигрантите в Гърция и напълно признава спешната необходимост от тази финансова подкрепа", заявиха от гръцкото ведомство.

Говорейки по въпроса за мигрантите на днешния си редовен брифинг, говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас заяви, че приливът на бежанци и мигранти на островите е намалял с 93,12% през последните четири месеца.

В периода април-юли 2020 г. са пристигнали 850 души в сравнение с 12 363 за същия период на миналата година.

На островите Хиос, Кос и Лерос през последните четири месеца не са регистрирани нови пристигащи, само осем души са пристигнали на Самос, а в Лесбос се наблюдава намаление с 85%.

В същото време, както каза Пекас, преместването на бежанци от островите на континенталната част продължава и за четири месеца са прехвърлени 11 295 души.

"Правителството като своя следваща цел поставя засилването на сигурността в центровете в полза както на тези, които остават там, така и на местното население", каза Пецас.

Източник: БГНЕС
Снимка: sliven.net
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев