Деница Сачева: Бонусът към пенсията може да продължи и през зимата

Деница Сачева
04.08.2020 / 11:48

Бонусът към пенсията може да продължи и през зимата. Това съобщи пред „24 часа“ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя обясни, че управляващите са решили да подкрепят всички пенсионери с 50 лева за срок от 3 месеца, след като видели разчетите за първите 6 месеца на 2020 година. Това обаче не означава, че след изтичането им мярката ще бъде прекратена. Тя може да претърпи промени и да бъдат подпомогнати с по-големи суми хората с по-ниски пенсии. Целта на правителството е да подкрепи възрастните хора, които са затруднени, за да посрещнат нуждите си от лекарства и отопление.

Сачева коментира и ситуацията около белия бус на „Системата ни убива“, който вече няколко дни стои при кръстовището на Ректора на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Според нея се е стигнало дотук, защото се правел опит да се отвлича общественото внимание и да се насажда вина, че българското общество не се грижи добре за хората с увреждания. Социалният министър цитира числа, които показват, че при първото правителство на Борисов сумата за хората с увреждания е била 245 милиона лева. През 2018 година тя е нараснала на 458 милиона лева. А тази година е 926 милиона лева. Сачева обаче призна, че със сигурност има нужда да се работи за по-достъпна среда, за подобряване на системата на ТЕЛК-овете, както и на социалните услуги. Според нея в момента държавата дава милиарди за лични асистенти, но начинът, по който се прави това, не е ефективен. Той не помагал на хората, които имали нужда и не бил справедлив към онези, които плащали сметката.

Сачева каза още, че правителството правело всичко възможно да подпомогне хората и бизнеса в условията на пандемията от COVID-19. Тя посочи мярката 60/40, като се извини, ако е имало забавяния за някои. Тя съобщи, че преди кризата Бюрата по труда са обслужвали по 1000 души дневно, а сега могат да достигнат до 10 000-15 000 с всички нови програми.

Източник: https://www.iskra.bg/denitsa-sacheva-bonusat-kam-pensiata-mozhe-da-prodalzhi-i-prez-zimata/
Снимка: NOVA
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев