Собственикът на старческия дом във Варна, превърнал се в огнище на заразата, не съдействал на здравните власти и заплашвал

Коронавирус
04.08.2020 / 15:20

Собственикът на частния старчески дом във Варна, който се превърна в огнище на Covid-19 и там вече има 102 случая, не е оказал необходимото съдействие на здравните власти. Това разкри главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в ефира на NOVA, като намекна, че е имало и заплахи, което е довело да намесата на полиция и прокуратура.

Именно отказът за съдействие е забавил здравните власти да предприемат действия.

"Здравните власти не срещнаха в необходимата степен съдействие, трудно намерихме собственика, трудно му връчихме предписанията, доста нервно ги прие, наложи се да търсим съдействие на полицията, имаше намеци, че той знаел къде живеят здравните инспектори. Помолихме и прокуратурата да се намеси", каза Кунчев.

Той обясни, че първо е изследван медицинския персонал, а след това и домуващите, но е трудно да се каже кой от кого се е заразил.

Кунчев подчерта, че въпреки че страческите домове се превръщат в огнища на заразата, не може да се слага етикет, че е "изпусната работата". Той цитира, че в някои европейски страни 10% от домуващите в старчески домове са починали от коронавируса.

Главният здравен инспектор посочи, че тези места за настаняване са рискови, защото там влизат медицински персонал, доставчици, както и близки на настанените.

Източник: https://dariknews.bg/regioni/varna/sobstvenikyt-na-starcheskiia-dom-vyv-varna-prevyrnal-se-v-ognishte-na-zarazata-ne-sydejstval-na-zdravnite-vlasti-i-zaplashval-video-2235680
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев