Земеделските производители ще получат общо 49 млн. лева по програма "де минимис", обяви министър Танева

Среща в Министерски съвет
04.08.2020 / 16:42

Земеделските производители ще получат общо 49 млн. лева по програма "де минимис", обяви на брифинг днес министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. На брифинга присъстваха и представителите на различните сектори в отрасъла.

За сектор "Животновъдство" по програмата "де минимис" са предвидени 25 660 000 лева. За сектор "Пчеларство", с над 6 хиляди бенефициенти, тази подкрепа ще бъде близо 5 млн. лева. За сектор "Плодове и зеленчуци" бюджетът по обичайния "де минимис" е близо 19 млн. лева.

Още в началото на март, когато тръгна пандемията, осигурихме процеса на производство да бъде непрекъсваем. Контролът на вносната земеделска продукция беше осъществен на 100 процента и осигурихме категорична гаранция на качеството на плодовете и зеленчуците, подчерта земеделският министър.

Успяхме да използваме всички възможности, които ЕК ни предложи, отбеляза Танева. Иницитивата на България за промяна на регламента и прилагане на извънредно подпомагане заради пандемията, ни даде възможност да подкрепим сектора и да предоставим на производителите и на преработвателите общо 106, 321 млн. лева бюджет. Нашето предложение беше за 120 млн. лева, но той бе малко намален от ЕК, уточни министър Танева.

Подмерките "Ковид 1" и "Ковид 2" ще бъдат отворени на 19 август и ще продължат до 21 септември. От 16 октомври до 31 декември ще се извършат обичайните плащания, уточни тя. За първи път секторите "Винопроизводство" и "Розопроизводство" ще бъдат подпомогнати по Ковид 1, както и по програмата "де минимис", подчерта земеделският министър.

Общо 70 млн. евро са средствата прехвърлени от бъдещата Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ към директните плащания, което означава с 12 на сто по-високи ставки за обвързаната подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци. Бюджетът на Схемата за единното плащане на площ ще бъде увеличен с 9 на сто. От това подпомагане няма да бъдат засегнати 4 направления, свързани с животновъдството, които са достигнали лимита на подкрепа.

Договорена е отстъпката за акциза на горивата и на природния газ при оранжерийното производство, посочи министър Танева. Тя каза, че утре част от тези решения ще бъдат приети на УС на фонд "Земеделие".

Десислава Танева каза в отговор на въпрос, че държавната подкрепа за стимулиране на българските производители е била насочена към малките търговски обекти и от нея са се възползвали около 30 търговци по т. нар. къси производствени вериги, но не и големите търговски вериги.

Към момента спад в цената и съответно загуби има отчетени, освен при розата, и за картофите и пипера, коментира Танева.

Общо 35 на сто е пропадането на продукцията от кайсия, което предопредели и дефицита на пазара и високите цени,коментира земеделският министър в отговор на въпрос за БТА. Мариана Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите, каза, че на срещата при премиера вчера е поставен въпросът за намаляване ставката на ДДС за плодовете и зеленчуците, което по думите й ще направи сектора конкурентен, ще подобри здравето на населението и ще рефлектира в много други отрасли, включително и здравеопазването. Същото предложение е направено и за биопроизводството. Милтенова уточни, че предложението не е обвързано с конкретни срокове. При зърнопроизводството вече има обратно начисляване на ДДС, за което има получена нотификация, уточни министър Танева.

Източник: БНР
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев