Германия има нужда от работници от Балканите

Работници
05.08.2020 / 16:37

Организациите на работодателите в Германия предупреждават правителството, че без увеличение на пристигащите от Западните Балкани, работните компании ще се сблъскат с недостиг на работна ръка.

Според Херман Шулте Хилтроп, представител на строителния бранш в Асоциацията на работодателите, се очаква около 150 000 строителни работници да се пенсионират в следващите няколко години и е невероятно трудно да се намери обучена и образована работна сила, която да ги замени.

Работодателите приветстват разширяването на правилата за страните от Западните Балкани, което ще позволи да се разшири валидността на работните визи за неквалифицирани работници. В същото време квотата на 25 000 работници годишно се критикува.

Страхът, че работниците от Западните Балкани ще натоварят германската социална система или ще отнеме немските работни места, не е оправдан. Според доклад на Министерството на труда, това няма отрицателни последици - напротив.

Германският вестник Reinische Post подчертава, че ограниченията са написани под натиск от ХДС, който се опасява, че радикалите могат да използват влизането на чуждестранна работна ръка в страната като алтернатива на Германия в антиправителствена кампания.

Без тези работници строителният сектор ще бъде силно засегнат, но опасенията от десния радикализъм принудиха коалиционните партньори в правителството да направят отстъпки.

"Абсурдно е да се твърди, че тези хора дойдоха тук, за да се възползват от социалните помощи, когато Институтът за пазара на труда доказа, че почти никой от тях не е регистриран в бюрото за безработица", се казва в статията.

В щата Северен Рейн-Вестфалия работодателите вече се оплакват, че определени проекти могат да бъдат спрени, защото не са сигурни, че ще могат да осигурят необходимата работна сила.

Има данни, показващи, че от 2009 г. една трета от БВП на Германия е реализирана благодарение на чуждестранната работна ръка.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев