Българи измислиха сгъваема и стабилна оригами бутилка

........................................................
05.08.2020 / 20:46

Може би най-компактната, но и най-стабилна бутилка за многократна употреба е дело на българи. Зад стар-ъп компания DiFOLD стоят Радина Попова и Петър Захаринов, които са разработили оригами бутилка.

Целта им е да изпратят нерециклируемите контейнери в миналото, благодарение на функционални и удобни алтернативи, които няма нужда да изхвърляте след първото използване.

Изобретената от тях бутилка се сгъва като оригами до 80% от своя 750 мл обем, и влиза в малкия ни джоб без особен проблем. Впечатляващото е, че когато се разгъне, контейнерът остава стабилен и здрав.

„Насочихме се към бутилката, тъй като това е най-универсалният продукт. Много хора все още използват пластмасови бутилки за еднократна употреба, защото им е по-удобно. Стандартните бутилки от алуминий, стомана или стъкло пък заемат място и затова решихме, че най-популярното и масово приложение на технологията би било бутилка, която е хем компактна, хем стабилна“, каза пред Радио София Радина Попова.

Технологията може да се приложи на различни нива – както в ежедневието, така и в логистичния сектор, където масово се използват съдове за еднократна употреба.

Първите оригами шишета ще достигнат до своите собственици в края на годината, а прогнозата на създателите на новата технология е, в началото на другата, вече да можем да ги намерим и във физическите магазини в България.

Източник: БНР
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев